Nieuws

3D-geprinte vingers van dode man moeten smartphone kraken

De politie hoopt een moordzaak op te lossen door in te breken in de smartphone van het slachtoffer. Hiervoor zoeken de agenten hun heil bij 3D-geprinte vingers.

Begin dit jaar was er een hoop te doen rond het kraken van smartphones. De FBI eiste toen dat Apple de iPhone hackte van één van de schutters van de schietpartij in San Bernardino. Na een aanhoudende strijd in de rechtbank trok de FBI zich terug uit de zaak. De overheidsdienst was er immers in geslaagd de iPhone zonder de hulp van Apple te kraken.

Momenteel is er een nieuwe zaak bezig waarbij de politie data van een smartphone wil ontvreemden. Deze keer is er echter geen rechtszaak gaande, aangezien de politie geen hulp nodig heeft van de smartphonefabrikant en de eigenaar van het toestel niet een verdachte, maar een slachtoffer is: de man werd immers vermoord.

“Het vijfde amendement beschermt Amerikanen tegen zelfbeschuldiging. In dit geval gaat het echter om een overleden slachtoffer en niet iemand die verdacht wordt van moord. Het slachtoffer loopt dan ook geen kans op beschuldiging,” legt een specialist het verschil uit aan Fusion.

[related_article id=”180306″]

Vingerafdrukken

Om de smartphone van de overleden man te kraken, heeft de politie de hulp ingeschakeld van professor Anil Jain van de Michigan State University. De politie bezit namelijk de vingerafdrukken van het slachtoffer. Deze vingerafdrukken kunnen mogelijks worden gebruikt om het toestel, dat beveiligd is met een vingerafdruk, te ontgrendelen.

Jain is momenteel bezig met het 3D-printen van de tien vingers van de vermoorde man. “We weten niet welke vinger het slachtoffer gebruikte,” legt hij uit aan Fusion. “We denken dat het de duim of de wijsvinger is, maar voor de zekerheid hebben we ze alle tien.”

De meeste vingerafdrukscanners zijn capacitief, waardoor de 3D-geprinte vingers van kunststof niet werken. De professor heeft hier echter een oplossing voor klaar: hij voorziet de vingers van een dun laagje bestaande uit metalen deeltjes. Jain test zijn creaties momenteel uit. Indien de resultaten positief zijn, zal hij de vingers overdragen aan de politie.

Debat

Deze zaak kan het debat rond het kraken van smartphones weer doen uitbarsten. Mag de politie smartphones van al dan niet levende burgers kraken? In 2014 vond een rechter uit Virginia alvast van wel. Hij eiste toen dat een verdachte zijn smartphone met vingerafdrukscanner ontgrendelde. Indien het om een toestel beschermd met een paswoord gaat, oordeelt dezelfde rechter echter anders. Hij is van mening dat het opvragen van gememoriseerde wachtwoorden een stap te ver gaat.

3d-printerBeveiligingfbimobielmoordpolitievingerafdrukscanner

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken