Nieuws

Curiosity Rover kiest zelf welke rotsen hij kapot schiet

De Curiosity Rover die rondrijdt op Mars kan nu zelf bepalen op welke rotsen hij zijn laserstralen richt, om zo de chemische samenstelling van de stenen te onderzoeken.

De software van NASA’s Curiosity Rover heeft de toestemming gekregen om zelf te bepalen op welke rotsen van de Rode Planeet het zijn laserstralen richt. Het Amerikaanse ruimteagentschap heeft voor een stukje natuurlijk nog de touwtjes in handen, maar de Curiosity Rover kan nu dus rondrijden op Mars om zijn laser te richten op rotsen die het grotendeels zelf uitkiest.

ChemCam

NASA’s toestel verricht onderzoek naar de chemische samenstelling van gesteente op Mars. Het toestel maakt gebruik van een zogenaamde ChemCam. Dat is een laser en telescopische camera. Normaalgesproken kieszen wetenschappers van NASA zelf de doelwitten uit, maar dat is door een aanpassing in de software van het toestel dus niet langer noodzakelijk.

Dat wil echter volgens NASA niet zeggen dat wetenschappers voortaan in een luie zetel zullen toekijken hoe de Curiosity Rover al het werk verricht op Mars. Onderzoekers zullen nog steeds erg veel doelwitten zelf uitkiezen. De autonome modus van Curiosity zal vooral geactiveerd worden op momenten dat het absoluut noodzakelijk is. Tara Estlin van NASA stelde het volgende in een verklaring op de website van NASA: “De autonomie is in het bijzonder nuttig in het midden van een lange rit of wanneer er vertragingen zijn in het uitwisselen van informatie tussen aarde en Mars.”

Criteria

Maar zelfs wanner de Curiosity Rover zelf op pad gaat met zijn ChemCam, heeft NASA nog steeds de touwtjes in handen. Het toestel is zo geprogrammeerd dat het in autonome modus zijn laser enkel op rotsen richt die beantwoorden aan bepaalde criteria.

Criteria die vooraf bepaald worden door de onderzoekers zelf, en die ook onmiddellijk kunnen aangepast worden. We mogen dus gerust zijn dat de Curiosity Rover dus niet zal mikken op de eerste de beste kiezelsteen die hij tegenkomt.

curiosity rovermarsnasaruimtevaartWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken