Eerste publieke website viert 25ste verjaardag
Dit weekend heeft de eerste publieke website 25 kaarsjes uitgeblazen. De pagina van Tim Berners-Lee dateert van 6 augustus 1991 en bevat een uitleg over het wereldwijde web. Je kan de website nog steeds bezoeken, al hoef je je niet te verwachten aan een grafisch pareltje. De pagina bevat immers enkel tekst en hyperlinks.
[related_article id=”176348″]Berners-Lee bedacht het idee van het web in 1989. Hij wou gebruik maken van het globale internet, dat in die tijd nog in zijn kinderschoenen stond, om pagina’s te hosten die door iedereen bekeken konden worden. Tegen oktober 1990 had Berners-Lee de code geschreven voor HTML (HyperText Markup Language) waar webpagina’s op gebaseerd zijn, de HTTP-standaard (HyperText Transfer Protocol) dat datacommunicatie op het web toelaat en het URI-adres (Uniform Resource Identifier) dat iedere pagina zijn eigen URL geeft.
De eerste website van Berners-Lee ging al in 1990 online. Het was echter pas op 6 augustus 1991 dat de ontwikkelaar de pagina buiten de European Organisation for Nuclear Research (CERN) toegankelijk maakte. Berners-Lee kondigde de eerste publieke website meteen aan op een Usenet-groep, maar de pagina werd pas voor de eerste keer bezocht op 23 augustus.
In 1993 rolde NCSA de eerste populaire webbrowser uit, namelijk Mosaic, en maakte CERN de software voor het web gratis en open source. Dit bracht de bal echt aan het rollen en beetje bij beetje werd de technologie populairder en bekender.