NASA wil ISS aan privéfirma overhandigen
Het internationale ruimtestation wordt voor het grootste deel onderhouden door geld van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie krijgt echter weinig fondsen van het Amerikaanse congres, zodat ze keuzes moet maken. NASA wil graag terug naar de maan en later naar Mars, en dat kost een bom geld. Voorlopig is het onderhoud van het ISS begroot tot 2024. De kans dat er na die datum nog geld is, lijkt erg klein.
Rusland betaalt maar een fractie van wat de Amerikanen in het ISS investeren, en wil dat bedrag vandaag al verder afbouwen. De Russen lieten al verstaan dat ze na 2024 geen interesse meer hebben in het ruimtelabo. Ze overwegen hun deel te kannibaliseren voor een eigen station.
Privatiseren
Hoewel NASA binnenkort geen geld meer heeft voor het ISS, hoopt het wel dat het station in dienst kan blijven. Zo hoopt de organisatie dat onderzoek in microzwaartekracht kan blijven doorgaan. Dat weet Techcrunch. Of NASA het ISS wil verkopen dan wel verhuren of weggeven, is niet duidelijk.
Het plan past binnen de nieuwe aanpak van NASA. De organisatie beseft dat de beschikbare fondsen niet plots de hoogte in zullen schieten, en zet daarom al enkele jaren in op samenwerkingen met de privésector. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel SpaceX, dat in opdracht van NASA vrachtmissies naar het ruimtestation uitvoert. Boeing en SpaceX zullen binnenkort ook bemande missies naar het ISS uitvoeren, zodat NASA zich kan focussen op de ontwikkeling van hardware om verder de ruimte in te gaan.
Kandidaten
Wie NASA in gedachten heeft voor de privatisering is nog niet duidelijk, al springt SpaceX er natuurlijk wel uit. Dat is immers het enige privébedrijf dat in de nabije toekomst de capaciteit zal hebben om het ISS duurzaam uit te baten. Wat er met het Russische gedeelte van het station zal gebeuren is evenmin duidelijk. Ook Europa en Japan hebben modules van het ISS gesponsord, al lijkt het aannemelijk dat zij voor een oplossing zullen zijn die het verdere gebruik van het ruimtestation mogelijk maakt.