NSA hielp België Salah Abdeslam op te sporen
Na vier vruchteloze maanden zoeken naar Salah Abdeslam, de vierde terrorist die in laatste instantie toch zijn bomgordel niet liet ontploffen in Parijs, was de Belgische politie wanhopig. Dat zeggen twee anonieme veiligheidsbeambten aan BuzzFeed News. Bij de aanval in Parijs stierven 130 mensen, en stonden de Belgische ordediensten zwaar onder druk van buitenlandse autoriteiten.
[related_article id=”185021″]In die omstandigheden wendden de ordediensten zich tot de NSA. Na lang onderzoek was namelijk een verdachte geïdentificeerd; dat duurde erg lang omdat de explosie van diens gordel hem onherkenbaar maakte. Het ging om Chakib Akrouh. Na de identificatie werd een begrafenis voorberbereid door zijn vrienden en familie, een plechtigheid waar mogelijk andere terreurverdachten aanwezig konden zijn die de speurders naar Abdeslam konden leiden.Zeker zijn
Om zeker te zijn dat dergelijke doelwitten zeker opgemerkt konden worden, wensten de ordediensten beroep te doen op de geavanceerde software van de Amerikaanse NSA. Die kan immers op grote schaal data afnemen van een grote groep smartphones, wat efficiënter werkt dan de mogelijkheden die de plaatselijke politie zelf bezit.
Op de begrafenis bleek iemand de plechtigheid te filmen. De speurders gingen ervan uit dat dergelijk filmpje hoogstwaarschijnlijk gedeeld zou worden met Abdeslam en aanverwanten. Ze lieten die bepaalde smartphone extra grondig onderzoeken, met resultaat. Uiteindelijk wisten de ordediensten op die manier de schuilplaats van Abdeslam bloot te leggen. Ondertussen weigert de NSA te reageren op het verhaal.
Update: De krant De Tijd laat ondertussen weten dat het uit ‘welingelichte bronnen’ vernomen heeft dat de NSA geen medewerking verleend heeft aan de operatie. Welke bronnen het bij het rechte eind hebben, is vooralsnog onduidelijk.