Nieuws

Paddenstoelen recycleren je smartphonebatterij

Het aantal lithiumbatterijen stijgt exponentieel in de wereld, maar de recyclage ervan lukt niet echt goed. Paddenstoelen kunnen echter het wondermiddel zijn waar iedereen op zit te wachten.

We weten allemaal dat er in onze wereld genoeg lithiumbatterijen aanwezig zijn. Goed nieuws voor al onze elektronische toestellen, maar minder goed voor het milieu of de onderontwikkelde landen die de metalen moeten ontginnen en sterk worden uitgebuit. Daarnaast zitten we ook met een lithium vuilnisberg van oude toestellen die moeten worden gerecycleerd op een zo efficiënt mogelijke manier. Het American Chemical Society heeft nu een trio van natuurlijk voorkomende paddenstoelen gevonden die graag lithium eten.

Moeilijk kapot

Algemeen gezien hebben paddenstoelen een interessante eigenschap: Vele soorten kunnen verrassend goed hoge hoeveelheden metaal verdragen. De onderzoekers hebben dit langdurig onderzocht de afgelopen jaren. Vandaag worden paddenstoelen al gebruikt om industriële vliegende assen te zuiveren. Wanneer je de juiste soort kiest, kunnen paddenstoelen talrijk voorkomen en snel voortplanten. Ze zijn goedkoop en bovendien zijn ze heel moeilijk kapot te krijgen.

Na wat onderzoek komen paddenstoelen nu naar de wereld van batterijrecyclage. Lithium kan maar op een aantal plekken in de wereld worden geïnd, wat concurrentieproblemen met zich meebrengt. Daarom wordt het steeds belangrijker voor metalen als kobalt en lithium om andere bronnen te hebben. Onderzoekers verwachten de komende jaren dat het aantal bedrijven dat oude lithiumbatterijen verwerkt sterk zal groeien met de nieuwe methodes die worden ontwikkeld.

Paddenstoelencocktail

De techniek met paddenstoelen vraagt wat voorbereiding. De batterij moet worden geopend om daarna de kathodes (lithium en cobalt als LiCoO2) te verpulveren voordat ze worden blootgesteld aan een cocktail van paddenstoelen: Aspergillus niger, Penicillium simplicissimum en Penicillium chrysogenum. Dit trio produceert organische zuren zoals oxalic acid en citric acid waarmee ze tot 85 procent lithium extraheren en tot 48 procent kobalt.

[related_article id=”185016″]Daarna moeten ze uit het zuur zowel het lithium als kobalt extraheren. Gelukkig kan de industrie al behoorlijk goed metaalionen uit water halen, waardoor dit ook zonder problemen op zuren kan worden toegepast.

Naast lithium en kobalt wordt deze techniek met paddenstoelen ook onderzocht voor het recycleren van de zogenaamde zeldzame metalen die we uit allerlei elektronische toestellen kunnen halen. Metalen zijn niet eindeloos op onze planeet, terwijl het aantal lithiumbatterijen in de toekomst enkel maar explosief zal blijven groeien. Als paddenstoelen kunnen helpen met de recyclage van de batterijen, moeten we die techniek zo snel mogelijk omarmen om kosten in de toekomst te drukken.

fungilithiumpaddenstoelrecyclageWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken