Nieuws

3D-print zelf uitbreidingen voor je Asus-hardware

Asus zet bestanden online die je zelf kan aanpassen en afdrukken met een 3D-printer. Zo kan iedere enthousiasteling zijn computerhardware personaliseren.

3D-printing is een geweldige hobby met vooralsnog beperkt praktisch nut. De ervaren designer kan zelf vervangonderdelen printen voor eenvoudige toestellen en online vindt je duizenden modellen gaande van decoratieve stukken over houders voor je telefoon of smartwatch tot bloempotten. 3D-printen wordt pas echt nuttig wanneer fabrikanten hun toestellen ontwerpen met de printers in het achterhoofd, en dat dus Asus nu met zijn nieuwste moederbord.

Mooie hardware

De fabrikant erkent het belang van esthetisch aantrekkelijke hardware voor de computer om een concurrentieel verschil te maken, en geeft tevens toe dat een high-end zelfbouwpc baat heeft bij enkele extra ondersteunende onderdelen. In een uitgebreide blogpost doet Asus uit de doeken wat volgens het bedrijf zelf de voordelen van 3D-printing zijn. Om het argument kracht bij te zetten, ze Asus meteen enkele gratis te downloaden designs online. Die kan je zelf (laten) afdrukken nadat je ze eventueel hebt aangepast naar jouw voorkeur.

Asus denkt aan afdekplaatjes voor je moederbord maar ook houders voor ventilatoren en zware grafische kaarten. Zelfs voor zijn eigen randapparatuur zijn er online designs te vinden. Daarmee kan je bijvoorbeeld de ROG Spartha-muis comfortabeler maken met een plaatsje om je vinger neer te leggen.

Compatibel moederbord

Het nieuwste Asus Z170 Pro Gaming/Aura-moederbord van Asus was al in ontwikkeling wanneer de computerbouwer het 3D-licht zag, maar het bord is desalniettemin uitgebreid met enkele speciale gaten om 3D-prints op te bevestigen. Concreet denkt Asus bij dit moederbord aan een mount om een kleine ventilator in de plaatsen die een eventuele SSD in het M.2-slot te koelen. Die kleine dingen worden bij intens gebruik immers erg warm.

Computerwinkels die zelf systemen bouwen voor hun klanten kunnen de aanpasbaarheid van 3D-prints inzetten om hun eigen logo aan een moederbord te bevestigen, maar ook enthousiastelingen kunnen aan de slag met de modellen. Ze zijn met een beetje moeite eenvoudig te bewerken in een compatibel programma zoals Blender, zodat je bijvoorbeeld je eigen naam met je moederbord kan versmelten.

Voorlopig is het 3D-printen voor computerhardware vooral een leuke nieuwigheid, maar in de toekomst zijn er heel wat mogelijkheden voor doe-het-zelf-computerbouwers om hun toestellen af te stemmen op hun specifieke noden en wensen. Het maken van unieke componenten illustreert immers de kracht van de 3D-printer. Zonder de dingen zou het vrijwel onmogelijk zijn om op kleine of zelfs individuele schaal op een betaalbare manier unieke onderdelen te fabriceren.

3d printerasushardware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken