Nieuws

Waarom je smartphone trager is tijdens een warme zomer

De huidige hoge temperaturen doen menig mens zweten. Ook je smartphone heeft last van de hitte.

De eerste hittegolf van het jaar heeft ons land momenteel in zijn grip. Studenten genieten van hun laatste week vakantie aan het zwembad, terwijl het werkende deel van de bevolking al uitkijkt naar het zonnige weekend. Bij dit warme weer wordt er aangeraden om geen zwaar werk te verrichten. Ook je smartphone verdient dezer dagen een pauze om af te koelen.

Hittegevoelig

Misschien heb je deze week al gemerkt dat je smartphone trager reageert en zijn autonomie slechter is dan normaal. Dit ligt niet aan je verbeelding, maar heeft een wetenschappelijke verklaring. Processors zijn namelijk hittegevoelig. Wanneer ze warm worden, zullen ze hun energieverbruik verlagen om te voorkomen dat ze oververhit geraken. Dit zorgt ervoor dat je telefoon trager zal reageren wanneer het toestel warm wordt.

Slechtere prestaties hebben ook een negatief effect op de autonomie van je batterij. Hoe langer je smartphone erover doet om een bepaalde taak uit te voeren, hoe langer het toestel actief moet zijn. Dit verhoogt het batterijverbruik en zorgt ervoor dat de telefoon nog meer zal opwarmen. Bovendien werken batterijen sowieso slechter bij warm weer.

De batterij zal warmer en warmer worden, tot ze uiteindelijk explodeert.

Explosie

Batterijen zijn kleine componenten gevuld met chemicaliën die met elkaar reageren om elektriciteit te creëren. Bij dit proces wordt er behalve elektriciteit ook warmte gegenereerd. Dit is normaal gezien geen probleem in onze regionen, aangezien het hier meestal koel is. Tijdens een hittegolf zal de batterij echter minder goed in staat zijn zichzelf terug af te koelen. Een warme batterij daarom zal minder snel opladen om te voorkomen dat de accu nog verder opwarmt. Eenmaal een batterij toch te warm wordt, kan het in een vicieuze cirkel terechtkomen. De batterij zal warmer en warmer worden, tot hij uiteindelijk explodeert.

Verder kan de kwaliteit van een batterij voorgoed afnemen wanneer het een lange tijd is blootgesteld aan warmte. Korte periodes van hitte zijn geen probleem, maar een batterij die langdurig warm wordt gehouden zal een slechtere capaciteit krijgen.

[related_article id=”184770″]

Gebarsten scherm

Hitte heeft eveneens een slecht effect op de buitenkant van een telefoon. De dunne laagjes vloeistof van een scherm zwellen op door warmte, waardoor het glas kan breken. Je toestel achterlaten in een warme wagen kan dan ook desastreuze gevolgen hebben.

Hoe los ik het hitteprobleem op?

Er bestaan apps, zoals CPU Cooler Master, die helpen bij het afkoelen van je smartphone. Dergelijke software zal achtergrondprocessen en apps sluiten om oververhitting te voorkomen. Je kan een soortgelijk effect creëren door je toestel in batterijbesparingsmodus te zetten, of je telefoon volledig uit te schakelen.

De meeste smartphones gebruiken hun behuizing om hitte af te geven. Tijdens een hittegolf doe je er dan ook goed aan je toestel te ontdoen van hoesjes. Ook het bewaren van een warme smartphone in je broekzak tegen je warme lichaam is iets wat je dient te vermijden. Als laatste kunnen externe afkoelingsmethodes soelaas bieden. Hang je telefoon bijvoorbeeld voor de blazers van je wagen, wanneer je de smartphone als navigatietoestel gebruikt.

hittemobielsmartphonetip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken