Nieuws

Iran lanceert supersnel nationaal privé-internet

Sneller en stabieler, maar uiteraard ook beter te controleren en met censuur in het achterhoofd: Iran lanceert een eigen alternatief voor het internet.

Tussen 2005 en 2013 kwam er heel wat frappant nieuws uit Iran, met dank aan de immer kleurrijke president Mahoud Ahmedinejad. In het begin van diens op rumoerige legislatuur kondigde het land aan om zelf een soort internet op poten te willen zetten. Gisteren pakte Iran trots uit met fase één van de uitrol van dat nationale internet.

De Iraniërs zelf claimen dat hun netwerk tot 60 keer sneller zal zijn dan het klassieke internet. Bovendien moet het veiliger zijn, en het land beschermen tegen cyberaanvallen. Dat laatste is geen overbodige luxe, al valt op te merken dat de grootste cyberaanval op Iran plaatsvond op een offline systeem met de hulp van een usb-stick. Stuxnet legde toen nucleaire centrifuges in het land plat.

High-tech netwerk

De extra snelheid is te danken aan een combinatie van glasvezellijnen straalverbindingen, satellietconnecties en lokale datacenters. Het is de bedoeling dat meer en meer websites op het lokale net gehost zullen worden. Pas in maart van 2017 zal Irans privé-internet echt operationeel zijn. Op papier klinkt dat allemaal erg interessant, al zal de ietwat argwanende lezer al meteen enkele andere ‘voordelen’ van een dergelijk privé-internet zien. Omdat het nationale netwerk geen echt deel vormt van het wereldwijde internet, is het een geweldige tool om censuur in het land te handhaven.

Lanceert Iran het eigen internet om ZDNet.be nog moeilijker toegankelijk te maken?

Vandaag is Iran, net als China, één van de voorvechters van een zwaar gecensureerd internet. Met een goed geconfigureerde VPN-verbinding kan de technologiegezinde Iraniër de nationale censuur die sites zoals Facebook treft vandaag nog omzeilen. Ook uw favoriete heidense technologiewebsite, ZDNet.be, wordt trouwens door de Iraanse autoriteiten geblokkeerd. Als het land beslist zijn focus te verleggen naar het nationale netwerk, wordt het een stuk moeilijker voor bewoners om in contact te komen met de rest van de wereld en om hun Nederlandstalig technologienieuws te vinden. In dat opzicht is het privé-internet een mooie illustratie van de manier waarop een regering technologie kan omarmen op diezelfde technologie bij z’n burgers weg te halen.

censuurinternetirannetwerkVPN

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken