IFA 2016: de 10 strafste producten
De afgelopen dagen was Berlijn naar jaarlijkse gewoonte weer voor even het epicentrum van de technologiewereld. De Internationale Funkausstellung is de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld en typisch het moment voor alle spelers op de markt – groot en klein – om hun nieuwe producten en innovaties op de wereld los te laten.
Ook voor ZDNet is een bezoek aan de beurs al jarenlang vaste kost. Ons team redacteurs woonde de verschillende persconferenties bij en speurde de beurshallen af naar de opvallendste nieuwigheden. Onze volledige coverage van de beurs ontdek je hier, maar hieronder belichten we nog eens de tien producten die ons het meest in het oog sprongen. De lijst is in willekeurige volgorde.
Alcatel Vision
De virtual reality-brillen die vandaag op de markt zijn, maken gebruik van een smartphone of pc om de rekenkracht voor rekening te nemen. Alcatel brengt daar verandering in met de Alcatel Vision, een all-in-one VR-bril waarin alle benodigde hardware geïntegreerd zit. Desondanks is de bril toch voldoende licht en comfortabel om te dragen. De Vision wordt begin volgend jaar uitgerold met een prijskaartje tussen 499 en 599 euro.
DJI Osmo Mobile
We waren al erg onder de indruk van de DJI Osmo, een 4K-camera met een stabilisatiesysteem (gimbal) dat bewegingen langs drie assen compenseert, maar de Osmo Mobile verbetert dat concept. In plaats van een eigen camera, gebruik je de DJI Osmo Mobile met je smartphone. Voor 339 euro maak je indrukwekkend stabiele video’s met je eigen telefoon.
Garmin VIRB Ultra 30
Het vergt enige handigheid om tijdens het snowboarden of mountainbiken ook nog een actiecamera te bedienen. Met dat probleem in het achterhoofd heeft Garmin de VIRB Ultra 30 ontwikkeld. Deze actiecamera laat zich aansturen via stemcommando’s, zodat je ook kan starten en stoppen met filmen wanneer je je handen vol hebt en zonder je ogen af te wenden. De Garmin VIRB Ultra 30 kost net geen 530 euro.
Lenovo Yoga Book
Hoe kan je de tablet heruitvinden? Die vraag stelden ze zich bij Lenovo en het resultaat is de Yoga Book, één van de meest verrassende producten van IFA 2016. De Lenovo Yoga Book is vergezeld van een soort tekentablet, dat tevens dienst kan doen als toetsenbord en zelfs notitieblok. Leg een blad op het oppervlak, schrijf je notities in inkt met de bijgeleverde stylus en ze worden onmiddellijk gedigitaliseerd op de Yoga Book. Prijs voor dat alles begint vanaf 499 euro.
Acer Predator 21 X
De Acer Predator 21 X kan je moeilijk een laptop noemen, maar het is ook geen desktop. Wij houden het daarom bij monster. Onder de motorkap zitten twee (waarom ook niet?) GeForce GTX 1080 GPU’s in tandem met een K-processor van Intel. Ook de andere specificaties zijn complete overkill, maar het is toch vooral het curved laptopscherm dat verder nog de show steelt. Waarom Acer de Predator 21 X heeft gemaakt? Omdat het kan.
Acer Swift 7
Acer stelde met de Predator 21 X zonder twijfel de allerdikste laptop van IFA voor, maar het mag ook met de titel van de allerdunste laptop gaan lopen. De Acer Swift 7 duikt onder één centimeter dikte en stoot daarmee de HP Spectre 13 van de troon. Natuurlijk heeft Acer wel de nodige compromissen moeten maken, maar het blijft een opmerkelijke prestatie die een vermelding in dit overzicht verdient. Het prijskaartje van de Swift 7 begint vanaf 1.299 euro.
Sennheiser HE1
Toegegeven, met zijn prijskaartje van 50.000 euro is de Sennheiser HE1 geen koptelefoon voor iedereen. Voor dat geld geniet je wel van een ongeëvenaarde geluidservaring. Geen enkele koptelefoon weet zoveel klank, emotie en gevoel van ruimte in zo’n kleine ruimte te proppen. Om de prijs verder te verantwoorden wordt de HE1 vergezeld van een marmeren lampenversterker met acht handmatig geselecteerde en geteste lampen. Zot zijn doet geen zeer.
Fossil Skagen
Smartwatches hebben nog niet echt weten te bekoren, maar als het van ons afhangt, heeft Fossil het licht gezien met de Skagen. De Fossil Skagen is een ‘ouderwets’ analoog polshorloge met een dubbele wijzerplaat. De grote plaat geeft het uur aan, de kleinere telt je stappen. De magie gebeurt echter pas wanneer je een bericht krijgt, bijvoorbeeld van je partner. Via de bijhorende app kan je instellen dat de wijzers naar een bepaald cijfer springen, zodat je meteen ziet van wie je een bericht hebt ontvangen.
Ockel Sirius A
De Ockel Sirius A is een mini-pc ter grootte van een smartphone. Het ding beschikt over een ingebouwd scherm, draait op Windows 10 en heeft 2 USB-poorten, een HDMI- en DisplayPortaansluiting, Micro SD-kaartslot en een LAN-poort. Het toestel kan overweg met alle Windows x86-compatibele programma’s waardoor het de ideale zakcomputer is. Voorlopig is de Nederlandse start-up wel nog op zoek naar financiering via Indiegogo om de Sirius A te realiseren.
3Doodler Pro
De 3Doodler Pro is een professionele versie van de vernuftige 3D-printpen. De nieuwe pen geeft meer controle over snelheid en temperatuur, maar opvallender is de mogelijkheid om in verschillende materialen te printen. Denk bijvoorbeeld aan koper, brons, nylon of hout. Het geprinte resultaat heeft bovendien dezelfde eigenschappen als deze materialen, zodat je koperen 3D-prints kan opblinken of houten prints kan schuren. Het prijskaartje voor de pen bedraagt 249 dollar.
Toemaatje: LG OLED-tunnel
Niet echt een product, maar wel één van de hoogtepunten van IFA dit jaar: de OLED-tunnel van LG. De 15 meter lange tunnel pronkte op de stand van LG en werd gemaakt met 216 55 inch curved tv-schermen. Wie door de tunnel liep, kon niet anders dan even te blijven staan om de prachtige beelden tot zich te nemen.