OpenOffice nadert zijn einde
Apache, de groep die OpenOffice vandaag beheert, is bezig met het opstellen van pensioenplannen voor de eens zo populaire suite. Daarmee staat het einde van OpenOffice nog niet helemaal vast, al wordt het stilaan een selffulfilling prophecy. Dat blijkt uit een interne memo die vicedirecteur Dennis Hamilton rondstuurde. Hij zegt dat een gebrek aan veiligheidsoplossingen de boosdoener is.
Zoals bij elke software het geval is, duiken ook bij OpenOffice geregeld beveiligingsproblemen op. Door te weinig (vrijwillige) medewerkers en het ontbreken van financiële ondersteuning duurt het vaak echter ruim een maand eer deze opgelost kunnen worden. Zo was er op 21 juli nog een groot lek aanwezig in de software, dat pas enkele dagen geleden gedicht werd.
Ga naar concurrentie
Om de zaak nog schrijnender te maken, bleek dan achteraf dat Apache niets beter kon bedenken dan zijn gebruikers aan te raden voorlopig LibreOffice of Microsoft Office te gebruiken. Die eerste is een tegenhanger van OpenOffice die zich van Apache wist af te scheiden in 2010, toen Oracle het project overnam. Toen al bleek dat er amper ondersteuning ging overblijven voor OpenOffice.
De hoofdontwikkelaars verlieten het zinkende schip en richten LibreOffice op, een suite die het voorbije jaar maar liefst veertien beveiligingsupdates kreeg, ten opzichte van de ene voor OpenOffice. Terwijl die laatste nu in slechte papieren zit, wordt LibreOffice almaar populairder. Het ziet er dan ook naar uit dat, terwijl de oprichter van de open-sourcevariant ten onder gaat, er wel nog hoop is voor een uitstekende, gratis Office-concurrent in de vorm van LibreOffice.