Overheid gaat je waarschuwen als computer gehackt is
Zonder dat hun gebruikers het weten zijn naar schatting honderdduizenden tot maximum een half miljoen Belgische computers te werk gesteld in botnets. Hackers rekruteren dergelijke computers via malware, en zetten dit netwerk van gekaapte computers in om DDOS-aanvallen uit te voeren. Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) wil nu een campagne opstarten om onwetende computereigenaars in te lichten.
[related_article id=”180531″]Databank
Het CCB bestaat nog niet lang: het orgaan werd in oktober 2015 officieel opgericht, maar het liet toen al meteen verstaan dat het werk wilde maken van een initiatief om gebruikers van botnet-computers in te lichten. Daarvoor ging het dit jaar ook een samenwerking aan met Microsoft België.
Het grootste obstakel om de waarschuwingen uit te sturen is van juridische aard: het CCB heeft een databank samengesteld van IP-adressen die gelinkt zijn met DDOS-aanvallen, maar kan niet zo maar bij providers aankloppen om te vragen wie er achter een bepaald IP-adres schuilt. Dat gaat in tegen regels die opgesteld zijn om de privacy te beschermen.
Privacy
Men heeft nu een procedure uitgewerkt die een compromis moet vormen tussen privacy en veiligheid. Daarbij zouden internetproviders de lijst met IP-adressen doorgespeeld krijgen, hun klanten inlichten, en nadien die informatie weer vernietigen. De eerste waarschuwingen zullen eind dit jaar opduiken.
“De privacy van de internetgebruikers blijft gerespecteerd”, zegt Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. “Het grootste privacy-risico zit trouwens in de inbraak op hun persoonlijke computer. Hun gegevens liggen eigenlijk op de straatstenen.”