Nieuws

MIT leest oude boeken zonder ze te openen

Een boek lezen, is een boek beschadigen. Tenzij je dat kan doen zonder het boek aan te raken. Een terahertzscanner maakt dat mogelijk.

[related_article id=”176920″]Oude boeken van pakweg 600 jaar oud worden vaak met rust gelaten door wetenschappers. De oude drukken zijn namelijk zo fragiel dat ze het risico lopen kapot te gaan of onleesbaar te worden wanneer je ze opendoet. Of het nu om een gebroken rug gaat, of om bladzijden die aan elkaar plakken, er zijn duizend manieren waarop een boek kapot kan gaan. Een terahertzscanner kan dan soelaas bieden.

Door een terahertzstraling op de boeken af te vuren, wordt het mogelijk om de pagina’s van een boek te lezen, zonder dat boek zelfs maar aan te raken. De meetapparatuur kan vervolgens de bladzijden van elkaar onderscheiden dankzij luchtgaten tussen twee bladzijden van ongeveer 20 micrometer. Daarnaast kan het de verschillende letters herkennen én onderscheiden van letters op volgende bladzijden die eventueel door meerdere pagina’s schijnen.

Het project staat momenteel nog in een erg vroege fase, wat betekent dat je niet meteen resultaten moet verwachten. Met de huidige technieken kunnen nog maar negen bladzijden gelezen worden, alvorens er teveel ruis optreedt. Ook inschatten hoeveel bladzijden een boek telt, is te moeilijk; verder dan twintig pagina’s geraakt de meetapparatuur nog niet. Momenteel zou je zo dus niet verder geraken dan de cover, enkele schutbladen, een voorblad en een opdracht.

boekboekenimagingmitonderzoekoude drukterahertzWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren