Samsung lanceert ‘s werelds snelste en grootste NVMe-SSD
Vorig jaar zette Samsung helemaal in op PCIe NVMe-SSD’s met de introductie van de 950 Pro. Die SSD, gemaakt voor het relatief nieuwe M.2 PCIe-slot op het moederbord, was Samsungs eerste consumenten-SSD die gebruik maakte van het NVMe-protocol. NVMe is intussen de norm voor M.2-SSD’s, dus het hoeft niet te verwonderen dat de nieuwste telgen van het bedrijf, de 960 EVO en de 960 Pro, op dezelfde manier met je pc verbinden.
Snelheidsduivel
Op de SSD Global Summit in Seoul stelt het Koreaanse bedrijf de twee nieuwe productreeksen aan de wereld voor. De 960 Pro is in alle opzichten een opvolger voor de 950 Pro van vorig jaar en vervangt die dan ook. ‘Sneller en beter’ is de essentie. De SSD heeft een sequentiële leessnelheid van 3,5 GB per seconde en een schrijfsnelheid van 2,1 GB per seconde. Dat is een stuk sneller dan de 950 Pro, die het moest stellen met respectievelijk 2,5 GB per seconde en 1,5 GB per seconde. Kijken we naar de IOPS (Input- Output operations per second) dan spreken we over respectievelijk 440.000 (lees) en 360.000 (schrijf) voor de 960 Pro (1 TB-model).
2 TB-gigant
Met de 960 Pro trekt Samsung de kaart van de capaciteit. De SSD zal in de rekken liggen met varianten van 512 GB, 1 TB en 2 TB. Dat maakt de SSD niet alleen de snelste in zijn soort (client NVMe-SSD), maar momenteel ook de grootste. Samsung introduceert hier niet zomaar een vlaggenschipproduct voor de show: de SSD-markt groeide enorm de laatste vier jaar en ook de vraag naar hogere capaciteit blijft stijgen.
Ondanks de grotere capaciteit en snelheid heeft de nieuwe SSD hetzelfde formaat als zijn voorganger: 22 millimeter in de breedte en 80 millimeter in de lengte. Om de hoge snelheden te bolwerken, voorziet Samsung wat het ‘Dynamic Thermal Guard’-technologie noemt. Extra koper in het label van de SSD moet de hitte-afvoer verbeteren. In extreme gevallen zorgt het systeem er voor dat de snelheid van de SSD naar omlaag gaat om thermische limieten niet te overschrijden. Dat was ook al het geval bij de 950 Pro. De nieuwe technologie zorgt er echter voor dat je al 95 seconden lang permanent data moet wegschrijven om het throttlen in actie te zien, volgens Samsung.
Light-editie
De 960 Pro krijgt gezelschap van de 960 EVO. Die kan je gerust zien als de ‘light’-versie van de Pro. De 960 EVO is een volledig nieuwe productlijn waarbij een lagere prijs centraal staat. Van deze lichtere 960 is een 256 GB-model beschikbaar, naast exemplaren van 512 GB en 1 TB. Een 960 EVO met een capaciteit van 2 TB bestaat niet. Natuurlijk ligt ook de snelheid iets lager: lezen en schrijven gebeurt aan 3,2 en 1,9 GB per seconde of 380.000 en 360.000 IOPS.
Verder verschilt de garantie van beide modellen sterk. Voor de 960 EVO staat Samsung achter zijn drive voor drie jaar of 400 geschreven terabytes voor het 1 TB-model. Je mag de SSD met andere woorden 400 keer helemaal opnieuw volschrijven met nieuwe data. Voor de 960 Pro is dat vijf jaar of 1,2 petabytes geschreven data voor het 2 TB-model, al naargelang wat eerst komt. Het 2 TB-model van de Pro mag je met andere woorden 600 keer helemaal opnieuw volschrijven.
[related_article id=”175533″]NVMe
De PCIe-aansluiting is essentieel voor de prestaties van de nieuwe SSD’s. de SATA-interface is gelimiteerd op ongeveer 750 MB/s. In de praktijk pieken SATA-SSD’s op een snelheid van 550 MB per seconde omwille van die flessenhals. De 4 lane PCIe-aansluiting beschikbaar via het M.2-slot heeft een capaciteit van 4 GB per seconde zodat de SSD helemaal tot zijn recht kan komen. De nieuwe 960 Pro komt verrassend dicht in de buurt van dat theoretische maximum.
NVMe is dan weer de beste bestaande standaard voor de communicatie via de interface. Let wel op: enkel nieuwere hardware ondersteunt de standaard. Ook op oudere toestellen kan je de SSD’s aansluiten, maar je kan de SSD dan meestal niet als systeemschijf gebruiken.
Bron van capaciteit
Beide SSD’s maken gebruik van Samsungs derde generatie 3D V-NAND-proces. V-NAND telt 16 lagen van 32 GB-NAND per chip. 4 chips volstaan zo voor een 2 TB-SSD. De 4 chips laten weinig ruimte voor extra chips op de M.2 SSD. Daarom duwt Samsung de DRAM-chip voortaan op de controller. Die plaatsbesparing maakt de 2 TB 960 Pro SSD mogelijk.
Snelheid en MLC
Ondanks het gebruik van MLC liggen de prestaties toch bijzonder hoog. Beide nieuwe SSD’s zijn uitgerust met de splinternieuwe Polaris-controller. Die houdt rekening met de lessen geleerd uit de UBX-controller maar is verder volledig nieuw. Polaris heeft 5 rekenkernen tegenover de 3 kernen van de UBX-controller van de 950 Pro. Eén van die kernen is uitsluitend gericht op communicatie met de host.
Intelligent Turbowrite is dan weer de opvolger van Turbowrite, dat via software en een supersnelle buffer instaat voor de hoge prestaties. De 960 heeft een 13 GB SLC-buffer voor het 256 GB-model waar dat nog 3 GB was voor de 950 Pro. Voor de modellen met een hogere capaciteit vergroot ook die buffer naar 22 GB en 42 GB.
3 Bit MLC-NAND slaat drie bits aan data op in één NAND-cel, maar is trager dan het aanzienlijk duurdere SLC-NAND. SLC houdt het op 1 bit per cel en heeft dus een beperkte dichtheid, maar is veel sneller. Bij gebruik van de SSD schrijf je eerst naar de snelle buffer. In de praktijk krijg je zo SLC-snelheden voor een SSD met voornamelijk MLC-NAND.
Prijs en beschikbaarheid
De 960 Pro is gericht op de extremere professionele gebruikers en enthousiastelingen die stevige snelheden willen voor bijvoorbeeld 4K-videobewerking. De 960 EVO is dan weer geschikter voor de meer mainstream gebruiker. Adviesprijzen voor bij ons zijn nog onbekend. Internationaal krijgen de SSD’s een richtprijs van 329 en 129 dollar mee voor de instapmodellen van de 960 Pro en de 960 EVO. Voor de 960 Pro van 1 TB en 2 TB betaal je 629 en 1.299 dollar. De 500 GB en 1 TB-versies van de 960 EVO kosten 249 en 479 dollar. De SSD’s moeten vanaf oktober in de rekken liggen.
Magician
De lancering van de nieuwe SSD’s gaat samen met de vernieuwing van Samsung Magician, de software die bij de SSD’s hoort. Daarmee kan je nagaan of je wel de meest recente drivers gebruikt maar ook of de SSD nog in goede staat is. De nieuwe versie van de software krijgt een verfriste lay-out en enkele nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om individuele bestanden permanent te verwijderen. Opvallend is de Magic Vault. Daarmee baken je een stuk van de SSD af en bescherm je die partitie met een wachtwoord. Zelfs het besturingssysteem kan niet zomaar aan de partitie, zodat de bestanden veilig zijn voor virussen en malware zoals cryptolockers.