Waarom de Falcon 9-raket van SpaceX ontplofte
Begin deze maand ontplofte de Falcon 9. De raket van SpaceX stond toen klaar op het lanceerplatform en onderging enkele routinetests voor zijn lancering die twee dagen later zou plaatsvinden. Initieel was er niets gekend over de oorzaak van de ontploffing. Dankzij de hulp van de FAA, NASA, US Air Force en toevallige voorbijgangers die het moment hadden vastgelegd op camera, heeft SpaceX kunnen achterhalen wat de ontploffing veroorzaakte.
“De voorlopige beoordeling van data en brokstukken wijzen erop dat een grote breuk plaatsvond aan het cryogene heliumsysteem van de vloeibare zuurstoftank van de tweede trap,” staat te lezen in een uitleg van SpaceX. “Alle mogelijke oorzaken van deze breuk worden momenteel onderzocht.”
[related_article id=”186044″]SpaceX heeft dus achterhaald dat de ontploffing werd veroorzaak door een breuk aan het heliumsysteem van de raket. Wat deze breuk juist heeft veroorzaakt, is voorlopig echter nog niet bekend. Wel weet het bedrijf dat er tussen het moment dat de problemen optraden en de ontploffing nog geen tiende van een seconde tijd was. Zelfs wanneer iemand het probleem onmiddellijk had opgemerkt, had SpaceX de ontploffing dus onmogelijk kunnen voorkomen.
Toen de Falcon 9 de lucht in ging had de raket een AMOS-6-satelliet aan boord. Deze satelliet zou door Facebook gebruikt worden om gratis internet te voorzien in 14 Afrikaanse landen. Zowel de raket als de satelliet zijn echter onherroepelijk beschadigd. Spacecom, de maker van de satelliet, vraagt daarom een schadevergoeding aan SpaceX van maar liefst vijftig miljoen dollar. Ook met een gratis vlucht kan de rakettenbouwer het bedrijf echter compenseren.