Nieuws

Eneco maakt Tesla’s Powerwall goedkoop en redt het milieu

Eneco verkoopt in Nederland Powerwalls van Tesla aan minder dan de helft van de prijs. Een deel van de capaciteit van de dingen gaat in ruil naar de opslag van reserve-energie voor piekmomenten.

De beschikbare stroom afstemmen op de energie die het stroomnet vraagt, is een huzarenstukje. Zeker nu energieproductie steeds groener wordt, zijn buffers belangrijk. Tijdens piekmomenten wanneer het bijvoorbeeld koud is in de winter, of op momenten waarop windmolens en zonnepanelen te weinig opbrengen, moet de elektriciteit van ergens anders komen. Momenteel klopt je lokale netbeheerder aan bij gas- of steenkoolcentrales om elektriciteit bij te leveren wanneer nodig, wat niet bepaald duurzaam is.

CrowdNett

Eneco stelt in Nederland samen met Tesla, SolarEdge en Ampard een originele en moderne oplossing voor dat probleem voor: CrowdNett. CrowdNett wordt een netwerk van batterijen waar stroomoverschotten worden opgeslagen wanneer ze beschikbaar zijn, zodat ze terug naar het net kunnen stromen wanneer dat nodig is. De batterijen in kwestie zijn Powerwalls van Tesla, en Eneco wil ze in je huis hangen.

De stroomleverancier verkoopt de Powerwalls voor 4.500 euro (exclusief BTW). Wie intekent op CrowdNett krijgt gedurende vijf jaar echter 450 euro vergoeding, wat de werkelijke prijs van de batterij na vijf jaar op 2.250 euro brengt. Dat is een stuk minder dan de adviesprijs van 7.000 euro. In ruil voor de korting in de vergoeding stel je 30 procent van de capaciteit ter beschikking van Eneco. Daar zal je volgens de leverancier in het dagelijks gebruik weinig van merken, terwijl het wel volstaat om het stroomnet te voeden bij een te grote vraag.

Samen sterk

Om het systeem succesvol te maken, zoekt Eneco in een eerste fase 400 huishoudens die interesse hebben om mee te werken aan het project. Met 30 procent van de 400 powerwalls ter beschikking wil Eneco Crowdnett aan de Nederlandse netwerkbeheerder TenneT aanbieden als reservecapaciteit. TenneT betaalt voor die reservecapaciteit wanneer ze nodig is, en een deel van dat geld gaat vervolgens naar de bezitters van de batterij als vergoeding.

Eneco zorgt voor de Powerwalls en TenneT als netwerkbeheerder voor de distributie van de reservecapaciteit. SolarEdge en Ampard staan in voor het software-aspect dat de controle van de batterijen vanop afstand toelaat.

Groene energie

Het project spreekt tot de verbeelding. De achileshiel van groene energie is vandaag de beperkte mogelijkheid om energie op te slaan en eveneens beperkte capaciteit van het internationale stroomnetwerk die het onmogelijk maakt om grote hoeveelheden stroom van bijvoorbeeld Spaanse zonnepanelen naar Noorwegen te voeren wanneer het daar niet waait of andersom. Door huishoudens uit te rusten met een grote batterij hebben ze langs de ene kant zelf reservecapaciteit in huis (meestal afkomstig van eigen zonnepanelen) terwijl de overschot de rest van het net kan voeden. Een uitrol op grote schaal lijkt op termijn een ideale manier om een groene stroomvoorziening te garanderen.

Voor het Belgische (Chinese?) netwerk zijn er momenteel nog geen plannen bekend, al is er op papier geen enkele reden waarom dit systeem niet overal zou werken.

groene energiestroomtesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken