De Ultimaker 3: een nieuwe generatie 3D-printer
Ultimaker lanceert met de Ultimaker 3 zijn meest geavanceerde printer tot nu toe. Ultimaker is één van de bekendste klassieke 3D-printers. Ultimaker was er van het begin af aan bij, en kan een line-up van gebruiksvriendelijke toestellen voorleggen die in hoge kwaliteit kunnen printen. Net als gelijkaardige toestellen in deze prijsklasse zijn Ultimakers FDM-printers. Dat zijn toestellen die een spoel filament als grondstof gebruiken. Dat filament, meestal ABS of PLA, wordt gesmolten en vervolgens door de printkop laagje na laagje gedeponeerd tot er een model bestaat.
De techniek is eenvoudig en vrij betaalbaar, maar heeft een groot nadeel: veel modellen vereisen het printen van ondersteuningen die je achteraf moet wegknippen, wat niet altijd goed gaat. Denk bijvoorbeeld aan de letter T. Het bovenste balkje printen zonder ondersteuning gaat niet, omdat de laag gesmolten filament geen eerder gelegde laag heeft om op te rusten.
Slimme ondersteuning
De Ultimaker 3 is nog steeds een FDM-printer, maar het ondersteuningsprobleem is verholpen met de hulp van een tweede printkop. “Die is geoptimaliseerd om PVA te printen”, verduidelijkt Jeroen Paulussen, COO van verdeler Trideus. PVA is een materiaal dat oplost in water. Door met één printkop een model in PLA, ABS of een ander materiaal te printen en het model met de hulp van de andere kop met PVA te ondersteunen, kan je heel eenvoudig complexe 3D-modellen afprinten. Na de print stop je het geheel in water en lossen de ondersteuningen vanzelf op.
Gebruikers kunnen van ‘print core’ wisselen wanneer ze niet met PVA willen printen, maar bijvoorbeeld iets in twee kleuren willen opbouwen. Verder komt Ultimaker tegemoet aan enkele pijnpunten van vorige edities. Zo zal het nieuwe model het printbed volautomatisch kalibreren en is er filament beschikbaar met NFC-chips ingebouwd. Zo kan zelfs de complete leek de printer instellen om met een bepaald materiaal te printen, gewoon door de rol naast het toestel te houden.
Gericht op bedrijven
“Met de Ultimaker 3 richt Ultimaker zich op een ander publiek”, vult Paulussen aan. “De printer is uitermate geschikt voor bedrijven die professioneel onderdelen of modellen willen printen.” Ook langs de softwarekant wordt daartoe extra ondersteuning voorzien. “De software zal het binnenkort eenvoudig maken voor bedrijven om een printfarm van een tiental Ultimakers aan te sturen.” Om dat te bewerkstelligen is de Ultimaker 3 uitgerust met wifi.
De Ultimaker 3 blijft net als zijn voorgangers een open source-printer. Dat wil zeggen dat je niet gebonden bent aal software of materiaal van Ultimaker zelf. Er is echter software voorzien in de vorm van de populaire Cura-sliceer. “Die ondersteunt vanaf vandaag automatisch het printen met twee printkoppen, waarvan één ondersteunend materiaal neerlegt”, aldus Paulussen. In dat opzicht moet de Ultimaker een plug & play-toestel worden, waarvoor weinig voorafgaande kennis vereist is.
De Ultimaker 3 is niet de eerste printer met twee printkoppen en ondersteuning voor PVA, maar het is wel het eerste toestel dat al die functies in een gebruiksvriendelijk pakket stopt. We durven niets finaal zeggen tot we het toestel zelf getest hebben, maar het lijkt erop dat de printer de voorbode is van een nieuwe generatie 3D-printers die een stuk praktischer in gebruik zijn dan de bestaande exemplaren.
Lancering
Met geavanceerde functies en het plug & play-gehalte komt Ultimaker tegemoet aan de wensen van bedrijven, maar daar staat een hoger prijskaartje tegenover. De Ultimaker gaat over de toonbank voor 2.995 euro exclusief BTW. Er komt ook een Extended-versie met een groter bouwvolume. Die zal, eveneens exclusief BTW, 3695 euro kosten.
In België wordt de printer op 27 oktober officieel gelanceerd tijdens de eerste Belgian Tech Show. Aanwezigen zullen het toestel in primeur kunnen bewonderen.