Nieuws

Data van 2.500 slachtoffers gered dankzij No More Ransom

Steeds meer mensen vallen slachtoffer aan ransomware. Het No More Ransom-project biedt gelukkig een helpende hand.

Op 25 juli 2016 werd het No More Ransom-project gestart door De Nederlandse politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Het project heeft als doel om mensen en bedrijven te beschermen tegen de gevaren van ransomware. Dit type malware nestelt zich op de computer van zijn slachtoffers en versleutelt alle bestanden dat het kan vinden. Cybercriminelen vragen grof geld aan hun slachtoffers om de documenten terug te decrypteren.

Voorkomen en genezen

Op de website van No More Ransom staan verschillende tips om te voorkomen dat je slachtoffer valt aan ransomware. Zo raadt de website je aan om te allen tijde een back-up te hebben van je systeem, antivirussoftware te gebruiken en je software up-to-date te houden. Ook mag je niemand op het internet zomaar vertrouwen, doe je er goed aan om de extensies van bestanden te laten tonen door Windows en moet je je computer loskoppelen van het internet en thuisnetwerk wanneer je een verdacht proces op je pc opmerkt.

Behalve helpen met het voorkomen van besmetting met ransomware helpt No More Ransom eveneens mensen waarvan hun bestanden al versleuteld zijn. Op de website staan tools die je bestanden kunnen decrypteren zonder dat je losgeld hoeft te betalen aan cybercriminelen. Ben je slachtoffer geworden van Wildfire, Chimera, Teslacrypt, Shade, CoinVault, Rannoh, of Rakhni? No More Ransom kan je helpen.

[related_article id=”186105″]

Succes

Dat mensen snakken naar een dergelijk initiatief blijkt uit de bezoekerscijfers van No More Ransom. Op de kleine drie maanden tijd dat de website online heeft, heeft het in totaal al 24,5 miljoen pageviews gehad. Dit houdt in dat de website maar liefst 0,4 miljoen bezoekers per dag krijgt. Tussen al deze bezoekers zitten meer dan 2.500 mensen, waarvan hun data is gered dankzij één van de decryptietools.

Deze goede resultaten zorgen er niet alleen voor dat mensen zich meer bewust zijn van de gevaren van ransomware, ook worden de inkomsten van cybercriminelen sterk verminderd. Naar schatting hebben de decryptietools ervoor gezorgd dat hackers 1,35 miljoen aan losgeld zijn mislopen.

Nieuwe deelnemers

“Ondanks de toenemende uitdagingen heeft het initiatief aangetoond dat een gecoördineerde aanpak van relevante partners in de EU kan leiden tot significante successen bij het bestrijden van dit type criminaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat het online portaal zal blijven verbeteren in de komende maanden. Alle politiediensten worden van harte aangemoedigd om zich aan te sluiten bij de strijd,” vertelt Steven Wilson, hoofd van het European Cybercrime Centre.

Ondertussen zijn Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Colombia, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk ingegaan op de uitnodiging.

BeveiligingdecryptieIntel Securityinterpolkaspersky labno more ransomransomware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken