Apple houdt belgegevens bij
Als deel van de back-up-service van iCloud worden belgegevens opgeslagen op de Apple-servers. Dat ontdekte een Russische securityfirma. Op zich gaat het niet om een echte inbreuk op de privacy, aangezien Apple ze niet verspreidt of gebruikt op andere manieren, maar het is problematisch dat deze gegevensopslag nergens vermeld wordt. Nochtans was dat tot enkele maanden geleden wel het geval.
[related_article id=”179288″]Wie toen op de website van de iPhone-fabrikant opzocht welke gegevens allemaal werden bewaard in een back-up zag daar netjes de belgegevens bijstaan. Vandaag is dat niet meer het geval. Een groot probleem volgens de securityfirma, tot dan even later bleek dat die deze informatie aangreep om zijn nieuwe cloudhacking-software te promoten – dezelfde software die eerder dit jaar gebruikt werd bij enkele beroemdheden.Voor de FBI
Waarom slaat Apple deze gegevens nu juist op op zijn servers? Om de FBI van dienst te kunnen zijn. Na het incident rond San Bernardino, waarbij Apple weigerde om een iPhone te hacken voor de FBI, liet het bedrijf weten dat het de agenten gerust had willen helpen, indien de gegevens opgeslagen waren op de iCloud.
Dat verklaart natuurlijk nog niet waarom Apple nu plots het opslaan van deze gegevens verdoezelt. Bovendien is dat niet het enige dat gebruikers (vaak) niet weten: ook de metadata van versleutelde chatgesprekken wordt opgeslagen. Overheidsdiensten kunnen dus de inhoud niet lezen indien ze die opvragen, maar ze zullen wel kunnen zien waar en wanneer de afzender berichten verzond.
Moet je nu schrik hebben? Niet meteen. Zolang een federale politiedienst geen onderzoek naar jou opent, zullen je gegevens veilig zijn achter slot en grendel. Bovendien is deze opslag ook enigszins handig voor de eindgebruiker: stelt die een nieuw iOS-toestel in, dan krijgt hij meteen al zijn belgegevens te zien.