Nieuws

Duitse wet beperkt online privacy

Een wetsvoorstel krijgt in Duitsland veel kritiek: burgers zouden niet langer het recht hebben te weten welke gegevens worden verzameld.

Duitsland staat gekend als een voorvechter van privacyrechten. Toch beslist het land weldra over een nieuwe wet die de online gegevens binnen zijn grenzen geweld aandoet. Dat maakt de privacywaakhond van Duitsland bekend. Volgens het wetsvoorstel zouden burgers het recht niet hebben om te weten wie welke gegevens over hen verzamelt als dat in het belang van nationale veiligheid is, of wanneer dat de economische belangen ernstig zou schaden.

[related_article id=”185179″]Daarnaast zou er gezichtsherkenningssoftware kunnen worden losgelaten op op alle beschikbare videobeelden, terwijl beveiligingsagentschappen niet langer bestraft kunnen worden wanneer ze (te) grondige controles uitvoeren, schrijft Engadget. De maatregelen kaderen in een almaar groeiend gevoel van onveiligheid na alle aanslagen het voorbije jaar.

Daardoor komt een onevenwichtige tegenstelling naar voren: terwijl wetten worden opgesteld, zowel op nationaal als op internationaal niveau, om online privacy van burgers beter te beschermen, worden meer en meer wets voorstellen opgesteld die daar tegenin lijken te gaan. Het Duitse wetsvoorstel zou volgens privacyvoorvechters indruisen tegen verschillende Europese wetten.

Die voorvechters stellen ook dat nationale veiligheidsbelangen en handelsgeheimen het niet waard zijn om belangrijke rechten voor af te staan. Momenteel zitten mensen van de federale databeschermingscommissie in Duitsland samen met de bevoegde autoriteiten. Het is afwachten of die gesprekken iets opleveren.

Beveiligingdataduitslandprivacywetsvoorstel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken