HP test met succes radicaal nieuw type computer uit
The Machine is niet langer alleen maar een intrigerend concept. HPE (de zakelijke tak van het vroegere HP) heeft met succes een eerste prototype ontwikkeld gebaseerd op zijn innovatieve computerarchitectuur die gecentreerd is rond geheugen: memory-driven computing. “We hebben een grote mijlpaal bereikt met het onderzoekproject rond The Machine – een van de grootste en meest complexe projecten in de geschiedenis van ons bedrijf,” stelt Antonio Neri, Executive Vice President en General Manager bij HPE.
Wet van Moore
Waarom op zoek gaan naar een radicaal nieuw computerconcept? Zo’n vijftig jaar lang heeft computerkracht op een exponentieel stijgende lijn gezeten zoals voorspeld door Gordon Moore, maar vandaag beginnen we tegen de limieten van de capaciteit van processors aan te lopen. HPE kwam op de proppen met The Machine om de hele Wet van Moore gewoon te vermijden.
[related_article id=”174449″]In essentie keert HPE de rollen om: waar bij traditionele computers de processor de baas speelt en het geheugen beheert, is dat bij memory-driven computing juist omgekeerd. Het werkgeheugen staat centraal, de chip is maar van secundair belang. Dat betekent dat je een niet-vluchtige, stabiele vorm van RAM nodig hebt, wat een van de belangrijke werkpunten van het hele project zal worden.Het is nog maar een proof-of-concept, maar het prototype toont aan dat de principes, zoals HPE die in zijn blauwdruk heeft uitgezet, effectief werken. Het permanente geheugen, dat het fundament moet worden van The Machine, functioneert en wordt door HPE aangeduid als Fabric-attached Memory; de nodige glasvezel-netwerkverbindingen zijn online; de speciaal geschreven software-tools en het Linux-besturingssysteem hebben hun waarde bewezen.
8.000 keer sneller
De fabrikant is nog altijd zeker van de enorme voordelen die het het innovatieve concept zal brengen: “Het bedrijf heeft de nieuwe programmeertools op bestaande producten gedraaid, die een tot 8.000 keer verbeterde uitvoeringssnelheid illustreren bij diverse werklasten.”
HPE mikt met zijn technologie voornamelijk op servers en andere geavanceerde computertaken, maar het bedrijf sluit niet uit dat de technologie ook te schalen valt naar kleinere toestellen. Memory-driven computing is echter nog niet voor morgen. Het bedrijf voorziet een ontwikkelingsfase van tien jaar, een commercieel bruikbaar product zou zo pas rond 2025 verschijnen.