Nieuws

Diamant kan nucleair afval omvormen tot schone batterij

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee nucleair afval wordt omgezet in niet-radioactieve batterijen met behulp van diamanten.

Gevaarlijk radioactief afval transformeren in veilige batterijen, het lijkt een beetje op de alchemistische wensdroom om lood in goud om te zetten. Een Britse universiteit is er echter in geslaagd om te bewijzen dat het mogelijk is, met behulp van een ander tot de verbeelding sprekend materiaal: diamant.

Ingekapseld

De onderzoekers hebben aangetoond dat je kortlevend radioactief afval veilig kan inkapselen in een artificieel gemaakte diamant. De radioactieve golven worden zo geblokkeerd, maar de reststoffen in de diamant kunnen nog een kleine elektrische lading doorgeven. Voor hun experiment gebruikten de wetenschappers een nikkel isotoop, maar het doel is om de methode uiteindelijk ook op koolstof-14 isotopen te gebruiken, het voornaamste afval dat kerncentrales produceren.[related_article id=”188381″]

Autonomie van enkele millenia

De resulterende batterijen zijn niet echt krachtig, maar hebben wel een enorm lange levensduur. Die is immers gekoppeld aan de duur van de radioactiviteit, die er een hele lange tijd over doet om volledig afgebroken te worden. Het voornaamste probleem met nucleair afval zou zo omgevormd worden tot een groot voordeel. Een koolstofgebaseerde batterij zou 50 procent van zijn energie afgeven over 5.730 jaar.

Het team denkt dat ze ideaal zouden zijn voor pacemakers, satellieten of drones die op grote hoogte vliegen. Er is zelfs een hashtag #diamondbattery gelanceerd, waarmee mensen andere toepassingen kunnen suggereren.

batterijdiamantnucleair afvalWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken