Nieuws

Europees GPS-alternatief Galileo vanaf vandaag live

Galileo, het Europese antwoord op het Amerikaanse GPS-systeem, is vanaf vandaag beschikbaar. De achttien satellieten kunnen onder andere door smartphones gebruikt worden voor positiebepaling.

Galileo gaat vandaag live, en dat is goed nieuws voor al je navigatienoden. Galileo is een Europese versie van GPS. Het Global Positioning System bestaat uit 24 Amerikaanse satellieten, het Russische Glonass heeft er nog eens zoveel. Beide systemen zenden signalen uit die onder andere door je smartphone gebruikt worden voor locatiebepaling. Ze zijn echter in buitenlandse handen wat wil zeggen dat Europa afhankelijk is van de goodwill van de VS of Rusland voor een toch wel onmisbare toepassing.

Onafhankelijkheid

Galileo, is in tegenstelling tot GPS een burgerlijk initiatief. De Europese commissie zit achter het project en dat staat in schril contrast met de Amerikaanse tegenhanger, die eigendom is van de defensie van de VS. De VS kunnen in principe het GPS-systeem dichtgooien voor burgers terwijl ze het zelf nog wel kunnen gebruiken voor hun militaire doeleinden.

De eerste vier Galileo-satellieten werden in 2011 gelanceerd. Vandaag zitten er achttien kunstmanen in een baan om de aarde. Satelliet 15 tot en met 18 werden op 17 november gelanceerd aan boord van een Ariane-5 vanop Frans Guyana. Galileo moet een precisie tot op één meter nauwkeurig garanderen voor publieke toepassingen. Dat is vijf keer nauwkeuriger dan het Amerikaanse GPS-systeem. Wie betaalt, krijgt toegang tot geavanceerdere versleutelde signalen. Daarmee is een nauwkeurige locatiebepaling tot op één centimeter nauwkeurig mogelijk.

Beperkte dekking

Voorlopig draait Galileo echter nog niet op volle kracht. De 24 satellieten die daarvoor vereist zijn, zullen pas in 2020 op hun plaats zweven, samen met zes reserve-kunstmanen. De precisie is al wel aanwezig, maar de dekking is nog niet compleet. Soms zullen er dus onvoldoende Galileo-satellieten binnen het bereik van je navigatietoestel zijn voor een locatiefix gebruikmakend van Galileo alleen. Moderne ontvangers zullen de signalen van Galileo, GPS en Glonass echter combineren voor een snellere en juistere locatiebepaling. BQ bracht in de herfst van dit jaar al een eerste smartphone op de markt die compatibel is met Glonass en ook de Huawei Mate 9 kan er gebruik van maken.

Qualcomm en Galileo

Dankzij Qualcomm zullen ook andere smartphones binnenkort Europa’s eigen navigatiesysteem kunnen gebruiken. Alle recente Snapdragon-chips van de 800, 600 en zelfs 400-reeks zijn hardwarematig in staat om het nieuwe signaal te interpreteren. Dat vertelde de mobiele chipbakker zelf in een persbericht in juni. Om de satellieten te horen is er echter een software-update nodig. Hoe vlot die zal uitrollen is nog maar de vraag: zeker minder dure smartphones krijgen niet al te vlot updates doorgeduwd van hun fabrikanten.

Het uiteindelijke Galileo-stelsel zal uit 30 satellieten bestaan. Zes daarvan zijn reserve-exemplaren.

Bijkomende voordelen

Naast een hogere nauwkeurigheid en de onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden heeft Galileo nog een ander voordeel. De satellieten zijn in staat om binnen de tien minuten de locatie te bepalen van iemand die een noodsignaal uitzendt met een Galileo-noodbaken. Op termijn moet het netwerk mensen in nood op de hoogte brengen wanneer hun noodsignaal ontvangen wordt. Dat is knap, aangezien positiebepalingssatellieten geen communicatiesatellieten zijn. In principe zendt een dergelijke kunstmaan alleen een signaal uit, zonder veel interactiviteit te bieden.

De Europese commissie belooft tot slot een hogere tijdsnauwkeurigheid voor instanties die financiële transacties verwerken. Ook communicatiediensten en toekomstige IoT-toepassingen moeten profiteren van de speciale klokken aan boord van de toestellen.

galileomobielWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken