Pulse: Android Wear 2.0 is nabij en Nokia hint naar alweer een nieuwe smartphone
In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.
1. Android Wear 2.0 lanceert volgende maand
Googles grote update voor zijn besturingssysteem voor smartwatches komt er in februari aan. Een specifieke dag werd nog niet bekendgemaakt, maar het bedrijf heeft ontwikkelaars alvast verwittigd om hun applicaties op tijd compatibel te maken. In het bijzonder hoopt het dat ontwikkelaars hun apps zullen aanpassen aan de nieuwe standalone mode. Die laat toe om Android Wear-smartwatches ook zonder verbinding met een smartphone meer functionaliteit te geven. Android Wear 2.0 zou normaal al in september van vorig jaar lanceren, maar werd vertraagd door enkele bugs die naar boven kwamen in de preview builds voor ontwikkelaars. Google werkt samen met een onbekende fabrikant aan twee nieuwe smartwatches die als vlaggenschepen zullen dienen voor Android Wear 2.0.
[related_article id=”211062″]2. Nokia hint op lancering nieuwe Android-smartphone tijdens MWC
Het voelde een beetje raar aan vorig jaar, een Mobile World Congress zonder de aankondiging van een nieuwe Nokia-telefoon. Daar komt dit jaar verandering in. HMD Global, het bedrijf dat het Nokia-merk vandaag in handen heeft, laat op Facebook weten dat “meer aankondigingen volgen op 26 februari”, de dag voor de start van MWC 2017 in Barcelona. Begin deze week werd nog maar pas de sluier gelicht van de Nokia 6, de allereerste smartphone onder het “nieuwe” Nokia. Dat is een bescheiden telefoon voor het middensegment, die in eerste instantie alleen in China op de markt komt. Mogelijk krijgen we op 26 februari nieuws over een bredere beschikbaarheid van dat toestel. Wij achten de kans groot dat we ook een nieuwe smartphone te zien zullen krijgen, die meer gericht is op de Westerse markt.
3. Facebook en Messenger veroorzaakten batterijproblemen door slechte update
Sinds dinsdag klagen verschillende gebruikers over het batterijverbruik van de Facebook- en Messenger-apps. Dat zijn sowieso al tamelijk grote batterijvreters, maar plots spoot het bij heel wat gebruikers wel erg de spuigaten uit. Via Twitter erkent David Marcus, verantwoordelijk voor Messenger bij Facebook, dat er aan de serverzijde inderdaad een probleem was opgetreden. Dat zou ondertussen zijn opgelost en gebruikers die nog problemen ondervinden, worden gevraagd de apps te herstarten. Daarnaast wees de topman er nog op dat bèta-gebruikers van de apps vaker met dergelijk hoger batterijverbruik kunnen geconfronteerd worden, omdat die versies niet altijd voldoende geoptimaliseerd zijn.
issue was isolated and fixed server side. If you restart Messenger the problem should be gone now. Very sorry.
— David Marcus (@davidmarcus) January 10, 2017
4. Nederlandse treinen rijden voor 100% op windenergie
Alle elektrische treinen in Nederland worden voortaan aangedreven door windenergie. De Nederlandse Spoorwegen begon twee jaar geleden al met de overstap naar windenergie in samenwerking met elektriciteitsleverancier Eneco. De ambitie was om tegen 2018 volledig op windenergie over te stappen, maar dat doel is dus al een jaar eerder bereikt. Volgens Brightvibes vervoert de NS dagelijks 600.000 mensen door het hele land. Dat vereist zo’n 1,4 terawattuur per jaar, ofwel even veel energie als er nodig is om de inwoners van Amsterdam een jaar lang van stroom te voorzien. Vandaag moet een windturbine een uur draaien om een trein een kleine 200 kilometer te laten rijden. De NS hoopt die energieconsumptie tegen 2020 met 35 procent te doen dalen.
5. Kijk hoe een AI het opneemt tegen de beste pokerspelers
Het tornooi tussen de pokercomputer van Carnegie Mellon University en enkele van de beste pokerspelers ter wereld, is van start gegaan. Je kan live volgen hoe de artificiële intelligentie, die Liberatus werd gedoopt, het ervan af brengt via Twitch. De pokervariant die wordt gespeeld is Heads Up No-Limit Texas Hold’em. De vier menselijke pro’s spelen voor een deel van de prijzenpot van 200.000 dollar, Liberatus speelt voor een plaatsje in de geschiedenisboeken. Poker is een uitdagend spel voor een computer omdat je te maken hebt met imperfecte informatie. Je weet niet welke kaarten in het spel zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schaken of Go. Daar komt nog eens bij dat pokerspelers niet vies zijn van bluf, waardoor het voor een AI heel moeilijk is om correcte beslissingen te maken.