Nieuws

NASA toont historische afdaling op Saturnus-maan Titan

Op basis van foto's die probe Huygens doorstuurde tijdens zijn historische landing, heeft NASA een video samengesteld die toont hoe het ruimtetuig afdaalt naar het bergachtige landschap van Titan, de grootste maan van Saturnus.

Niet alleen SpaceX weet hoe het een spectaculaire video in elkaar kan steken, ook NASA zet dezer dagen zijn beste beentje voor. Na de unieke foto van de aarde die het onlangs vrijgaf, heeft het ruimtevaartagenstchap vandaag opnieuw verassend beeldmateriaal gelost: een reconstructie van de landing van de probe Huygens op Titan, de grootste maan van Saturnus.

Titan

De scherpste foto’s die we hebben van Saturnus komen van de satelliet Cassini, die samen met de probe Huygens in 1997 werd gelanceerd als onderdeel van een gezamenlijke missie van NASA en ESA. De reis naar de zesde planeet in het zonnestelsel kostte het ruimtetuig uiteindelijk 6,7 jaar. Huygens, vernoemd naar de bekende Nederlandse wiskundige en astronoom Christiaan Huygens, landde op 14 juni 2005 op Titan en was daarmee het eerste toestel dat het oppervlakte van de maan bereikte. NASA heeft op basis van gegevens en foto’s die Huygens twaalf jaar geleden doorstuurde via Cassini, een gedeelte van de twee en een half uur durende afdaling in de atmosfeer van Titan gereconstrueerd en voorzien van commentaar. De video toont het landschap dat de probe te zien krijgt op een afstand van 10 kilometer tot het oppervlakte van de maan.

Cassini en Huygens hebben waardevolle informatie opgeleverd over zowel Titan als Saturnus. Huygens specifiek kon als eerste ter plekke metingen doen van de temperatuur op Titan en de chemische samenstelling van de omgeving, naast andere belangrijke bevindingen. Die data zijn in in minder dan twee uur verzameld; langer was de probe niet actief na zijn landing. Cassini doet nog wel dienst, maar nadert zijn pensioen. NASA plant om het ruimtetuig op 15 september van dit jaar op Saturnus te laten neerstorten, nadat het voor de laatste keer de ringen rond de planeet heeft benaderd.

huygensnasaruimtevaarttitanWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken