Nieuws

Hoe een mesh-netwerk je draadloos internet feilloos maakt

Steeds meer fabrikanten brengen wifirouters uit die mesh ondersteunen. Hoe werkt de technologie en voor wie zijn dergelijke routers interessant? Je leest het in dit artikel.

Vorig jaar zagen we voor het eerst mesh-toepassingen voor consumenten op de markt verschijnen. Fabrikanten als Netgear, Sitecom en Linksys bieden routers aan waarmee je een mesh-netwerk kan creëren en ook Google staat klaar met een eigen product. De fabrikanten promoten hun toestellen door de grote wifidekking van hun toestellen uit de doeken te doen. Hoe kunnen ze een dergelijk bereik verwezenlijken?

Oude technologie

Ondanks het feit dat mesh-routers pas recent commercieel beschikbaar zijn, bestaat mesh-technologie al enige tijd. Oorspronkelijk werd de techniek onder andere gebruikt voor militaire toepassingen, in ziekenhuizen en bij natuurrampen. Ook bij smarthomeproducten kan je het type netwerk terugvinden. ZigBee-toestellen verbinden bijvoorbeeld onderling met elkaar om een mesh-netwerk te vormen.

Bij voorgaande technieken wordt er echter niet noodzakelijk gebruik gemaakt van wifi. Andere frequenties, zoals LTE, worden voor de uiteenlopende producten gebruikt. De manier waarop de toestellen met elkaar verbinden is echter wel gelijk met de wifirouters die mesh ondersteunen.

Mesh-netwerk

Bij een mesh-netwerk zijn de producten in staat om onderling met elkaar te communiceren. Hierbij wordt niet gebruik gemaakt van een centrale router, zoals bij andere types netwerken vaak het geval is. In plaats daarvan kunnen alle toestellen met elkaar verbinden, waardoor als het ware een spinnenweb aan verbindingen wordt gevormd. Dit heeft als grote voordeel dat je netwerk nog steeds functioneert wanneer één toestel er de brui aangeeft.

Het andere voordeel is het feit dat het wifibereik op deze manier drastisch wordt uitgebreid. Ieder toestel zal immers niet alleen het wifisignaal ontvangen, maar ook weer uitsturen. Door de routers tactisch te plaatsen, kan je een groot oppervlak creëren waar je draadloos met het internet kan verbinden.

Wat de mesh-technologie nog interessant maakt, is het feit dat het erg gebruiksvriendelijk is. Eenmaal je de initiële configuratie achter de rug hebt, kan je gebruik maken van een app om je netwerk te beheren. Wanneer je doorheen je huis loopt met je smartphone zal er bovendien automatisch met de mesh-router worden verbonden die het dichtst bij jou in de buurt is. Op deze manier behoud je te allen tijde een optimale internetverbinding.

Duur

Jammer genoeg betaal je voor een gemiddelde mesh-router een stuk meer dan voor een klassiek toestel. Het zal daarom niet voor iedereen opportuun zijn om een mesh-toestel te kopen. Heb je één ruimte waar de wifiverbinding de wensen overlaat, dan koop je beter een range extender. Deze toestelletjes kosten niet veel, plug je in een stopcontact en zenden de wifisignalen die ze ontvangen weer uit, met een groter bereik tot gevolg.

Pas wanneer je een groter huis hebt, waarbij je op veel plaatsen een slechte ontvangst hebt, is de aanschaf van een mesh-router te rechtvaardigen. Google zegt dat je met drie van zijn toestellen een huis met een oppervlakte van zo’n 400 vierkante meter van wifi kan voorzien.

meshnetwerkroutertelecomwifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken