Nieuws

Mark Zuckerberg wil (voorlopig) geen president worden

De voorbije weken leek de grote Facebook-baas de nodige stappen te ondernemen om zich in de toekomst toe te leggen op een grote openbare functie. Zuckerberg ontkent de plannen.

Het gonst de laatste weken van de geruchten in de Amerikaanse media: zal Mark Zuckerberg een gooi doen naar een openbare functie, misschien zelfs het presidentschap? Het – naar presidentiële normen – erg jonge opperhoofd van Facebook weerlegt die berichten door te zeggen dat hij zich volledig toelegt op het Chan Zuckerberg Initiative, het filantropische project dat hij leidt, samen met zijn vrouw.

Blind trust

De geruchten doken voor het eerst op toen bekendraakte dat Zuckerberg begin vorig jaar bij de raad van bestuur bedong dat hij nog steeds zeggenschap zou hebben over belangrijke beslissingen, zelfs wanneer hij een groot stuk van zijn aandelen niet meer zou bezitten. Op de korte termijn betekent dat dat Zuckerberg zijn aandelen zou kunnen verkopen om zijn Chan Zuckerberg Initiative te voorzien van vers geld.

Op lange termijn zou dat echter ook betekenen dat hij Facebook nog steeds onder controle zou hebben wanneer hij zijn aandelen zou onderbrengen in een zogenaamde ‘blind trust’. Dat is een constructie waarin personen zakelijke belangen onderbrengen en is nodig voor presidenten zodat er geen belangenvermenging kan optreden. Dat dit systeem niet waterdicht is, wordt aangetoond door Zuckerberg die dan toch beslissend zou blijven voor Facebook; ook huidige president Donald Trump zit met dat probleem.

Rondreis

Op zakelijk gebied heeft de Facebook-baas zijn zaakjes dus voor elkaar. Op vlak van stemmen ronselen leek er eerder deze maand ook al wat te bewegen. Zuckerberg heeft zichzelf namelijk voorgenomen om alle Amerikaanse staten dit jaar te bezoeken. Hij wil daar met de mensen gaan praten om ideeën uit wisselen, opnieuw in het teken van het Chan Zuckerberg Initiative.

Verscheidene mediakanalen menen uiteraard dat Zuckerberg de gelegenheid aangrijpt om tevens af te spreken met hoogwaardigheidsbekleders en anderen die belangrijk zouden kunnen zijn in een eventuele campagne. Het zijn ondernemingen die elke geharde politicus ook zou aanvatten in de aanloop naar een verkiezingscampagne.

Expertise

Ten slotte heeft het Chan Zuckerberg Initiative de laatste weken en maanden heel wat mensen in dienst genomen die een doorgedreven politieke achtergrond hebben. Zo nam Zuck de fotograaf onder de arm die destijds alle fotowerk deed voor het Witte Huis onder George W. Bush. Daarnaast heeft Zuckerberg twee politieke strategen aangenomen, eentje daarvan was in 2008 nog de campagneleider van Barack Obama.

Er lijken te veel toevalligheden in het hele verhaal te zitten om het zomaar af te doen als speculatie. Daar staat wel tegenover dat Zuckerberg wel degelijk erg veel investeert in zijn liefdadigheidsorganisatie. Daar bovenop zou Zuckerberg in 2020 nog steeds maar 36 jaar zijn; de jongste president ooit was Theodore Roosevelt toen die overnam van zijn overleden voorganger. Hij was toen 42 jaar. De jongste verkozen president is dan weer J.F. Kennedy met 43 jaar.

blind trustchan zuckerberg initiativepresidentverkiezingenzuckerberg

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken