Nieuws

HP roept wereldwijd 101.000 explosieve laptopbatterijen terug

Vorige zomer zette HP een terugroepactie voor gevaarlijke laptopbatterijen op poten. Doordat de problemen blijven aanslepen, wil het bedrijf nog eens duizenden accu’s vervangen.

Na de vurige ondergang van de Samsung Galaxy Note 7 is het voor niemand meer een geheim dat lithium-ionbatterijen in wezen kleine bommen zijn. De accu’s herbergen erg veel energie op weinig plaats en hebben daardoor niet veel nodig om in vlammen op te gaan. Ook HP heeft dit aan den lijve ondervonden en moest vorige zomer 41.000 batterijen vervangen. Deze terugroepactie heeft niet kunnen voorkomen dat een ontploft toestel 1.000 dollar aan schade toebracht bij een klant, waardoor HP zich genoodzaakt ziet een nieuwe actie op poten te zetten.

Terugroepactie

In totaal wil HP 101.000 batterijen vervangen die tussen maart 2013 en oktober 2016 wereldwijd werden verkocht. De gevaarlijke accu’s zijn terug te vinden in HP ProBooks, HP ENVY’s, Compaq Presario’s en HP Pavilions. Ook zijn de batterijen in die periode apart verkocht als accessoires en gebruikt door support om laptops te herstellen.

Om te achterhalen of je laptop een gevaarlijke accu bevat, kan je de ondersteuningspagina van HP raadplegen. Hier doet het bedrijf uit de doeken welke toestellen mogelijks een getroffen batterij bevatten en somt het een reeks barcodes op van batterijen die potentieel gevaarlijk zijn. HP voorziet een validatietool waarmee je kan nagaan of je de batterij van je laptop moet laten vervangen.

Indien je tot de getroffen klanten hoort, heb je recht op een gratis vervanging. Terwijl je op een nieuwe accu wacht, raadt HP het je af om je oude batterij nog te gebruiken. “Klanten moeten het gebruik van getroffen batterijen onmiddellijk stoppen. Klanten kunnen hun notebook blijven gebruiken zonder dat de batterij geïnstalleerd is, door de notebook aan een externe stroombron te hangen,” luidt de raad van HP.

Onstabiele technologie

Een terugroepactie van  101.000 batterijen klinkt indrukwekkend, maar in het verleden hebben fabrikanten al met grotere problemen te maken gehad. Dell riep bijvoorbeeld in 2006 maar liefst 4,1 miljoen batterijen terug. Bovendien heeft Samsung de verkoop van zijn Note 7 volledig moeten staken omwille van aanhoudende batterijproblemen.

[related_article id=”211374″]

Dat er regelmatig terugroepacties voor gevaarlijke batterijen op poten moeten worden gezet, komt door de onstabiele aard van een lithium-ionbatterij en de groeiende vraag naar toestellen met een grote autonomie. Fabrikanten proberen aan deze vraag te voldoen door meer energie te stockeren in kleinere ruimtes, waardoor de kans op een kortsluiting toeneemt. Wanneer de anode en kathode elkaar raken, zal er zoveel stroom tussen de elektrodes stromen dat de temperatuur stijgt en de batterij in brand kan vliegen.

Ondanks deze problemen blijven lithium-ionaccu’s erg populair, aangezien er momenteel geen enkele technologie is die evenveel energie kan opslaan en even klein is.

batterijhplaptopterugroepactie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken