Nieuws

Gratis roaming nu echt mogelijk dankzij laatste puzzelstuk

De Europese Commissie en het Parlement hebben een akkoord bereikt over het laatste ontbrekende puzzelstukje omtrent roaming. Vanaf juni is het dan eindelijk zover.

Als het van Europa afhangt, kan elke Europeaan vanaf 15 juni van dit jaar gratis roamen. Dat wil zeggen dat je voor bellen, sms’en en surfen in het buitenland in principe niets extra moet betalen bovenop de prijs die je normaliter betaalt voor je abonnement of prepaid-formule. Vandaag werd een akkoord bereikt over het laatste puzzelstuk die deze droom waarheid moet maken.

We wisten al hoe Europa gratis roamen wou aanpakken: bij normaal gebruik zou je je bundel die je thuis gebruikt ook op verplaatsing kunnen aanspreken, zonder daarvoor een extra formule te nemen, met een fair use policy die misbruik moet voorkomen. Daarbij komt nu de afspraak over de wholesale-tarieven die Europese providers aan elkaar moeten betalen wanneer iemand in het buitenland gebruik maakt van de infrastructuur van een andere provider.

Mobiele mijlpaal

Het zijn die kosten die historisch gezien steeds werden doorgerekend aan de consument, resulterend in roamingkosten. Wanneer je vanuit het buitenland belt, zal dat de operator nu maximaal 3,2 cent per minuut kosten, een bedrag dat wel rechtstreeks wordt doorgerekend indien je eigen formule op is. Hetzelfde geldt voor een sms die voortaan 1 cent per bericht kost.

De grootste hinderpaal was echter het mobiele dataverbruik: steeds meer mensen gebruiken steeds groter wordende hoeveelheden data, waardoor rekeningen in het buitenland al eens durven oplopen. Vanaf juni zal een gigabyte nu maximaal 7,7 euro kosten, opnieuw indien je gratis data uit je eigen formule op is. Tegen 2022 zal deze bovengrens verder gedaald zijn tot 2,5 euro per GB.

Fair Use Policy

Uiteraard blijft dat alles onder voorbehoud van de fair use policy. Indien een provider merkt dat je in het buitenland plots veel meer mobiele data verbuikt, kunnen alsnog kosten in rekening worden gebracht. Ook is het verboden om een abonnement te nemen in een ander Europees land omdat de tarieven daar voordeliger zouden zijn. Dat is wel mogelijk voor mensen die beroepsmatig regelmatig de grens oversteken of voor Erasmus-studenten; zij zullen een uitzondering kunnen aanvragen.

Eveneens onder het mom van de fair use policy zal een operator een uitzondering kunnen aanvragen om toch roamingkosten in rekening te brengen indien de gratis roamingmaatregelen een prijsstijging zouden teweegbrengen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in populaire vakantielanden die op hun beurt slechts weinig burgers naar het buitenland zien vertrekken; alle kosten zouden dan immers steeds bij hen liggen.

Brexit?

Opnieuw dreigt de Brexit menig Europees politicus kopzorgen te bezorgen. Wat doen we namelijk met de roamingtariven voor toeristen naar het Verenigd Koninkrijk? Daar wordt door Europa met geen woord over gerept, vermoedelijk omdat ze het daar zelf niet weten. In de nakende Brexit-gesprekken zal het onderwerp roaming zeker worden aangesneden, maar niemand weet wat de uitkomst zal zijn.

europanieuwsroamenroaming

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken