Nieuws

Oculus moet 500 miljoen dollar ophoesten in rechtzaak over bedrijfsspionage

Een jury veroordeelde Oculus tot het betalen van 500 miljoen dollar aan gamestudio ZeniMax, dat de VR-ontwikkelaar betichtte van het stelen van bedrijfsgeheimen. Een grote som, maar Oculus ontduikte aan de zwaarste aantijgingen in het proces.

Oculus moet 500 miljoen dollar boete betalen aan ZeniMax na een veroordeling voor een Amerikaanse rechtbank. ZeniMax had het bedrijf achter de Oculus Rift voor de rechter gedaagd omdat het vond dat het bedrijfsgeheimen had gestolen – geheimen die de basis gelegd zouden hebben voor de ontwikkeling van de VR-bril. De jury besliste uiteindelijk dat Oculus niet schuldig was aan de zwaarste aantijging, namelijk, bedrijfsspionage, maar vond wel dat het bedrijf contract- en copyrightregels had geschonden. Daarnaast moeten zowel Oculus-oprichter Palmer Luckey als voormalige CEO Brendan Iribe respectievelijk 50 en 150 miljoen dollar van de boete betalen wegens leugens over de origine van producten die ze aanboden.

Strijdvaardig

“Het hart van deze zaak ging over het feit of Oculus bedrijfsgeheimen van ZeniMax had gestolen, en daarin heeft de jury definitief in ons voordeel geoordeeld,” stelde een woordvoerder van Oculus in een interview met Polygon. “We zijn uiteraard teleurgesteld over enkele andere aspecten van de uitspraak van vandaag, maar we blijven strijdvaardig.” De VR-ontwikkelaar heeft al aangegeven dat het beroep zal aantekenen tegen het vonnis.

[related_article id=”211283″]

Spil in de zaak was John Carmack, de huidige CTO van Oculus maar een paar jaar geleden nog werkzaam bij id Software, onderdeel van ZeniMax. Hij zou het doorgeefluik geweest zijn voor de bedrijfsinformatie in de tijd dat Luckey met Oculus nog bezig was met de ontwikkeling van de Rift. Volgens ZeniMax was zijn technologie sleutel tot het laten werken van de VR-bril. Toen Oculus niet wilde ingaan op voorstellen voor een licentiedeal, trok ZeniMax naar het gerecht.

Oculus zelf argumenteerde dat de gamestudio vooral wilde profiteren van diens succes, omdat de rechtzaak niet lang na de miljardenovername door Facebook werd ingediend. Mark Zuckerberg zelf is tijdens de het proces als getuige opgetreden om de onschuld van Oculus-oprichter Palmer Luckey te bepleiten.

Gerechtelijk bevel

ZeniMax had initieel een vergoeding van 4 miljard dollar geëist ter compensatie van de bedrijfsspionage. Ondanks het minder zware vonnis liet het bedrijf weten dat het verheugd was met de uitslag, maar toonde zich ook nog niet klaar met de zaak. “We zullen overwegen welke volgende stappen we zullen nemen om te verzekeren dat er geen blijvend gebruik van onze gestolen technologie, inclusief het aanvragen van een gerechtelijk bevel om Oculus en Facebook te beperken in hun blijvend gebruik van computercode waarvan de jury vond dat deze het copyright van ZeniMax schond,” aldus ZeniMax Global Communications manager Tracey Thompson.

justitieoculuszenimax

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600