Mozilla trekt stekker uit Firefox OS
Firefox OS verdwijnt voorgoed. Mozilla, de nonprofitorganisatie achter de populaire internetsnuffelaar Firefox, heeft beslist dat het mobiele besturingssysteem zijn beste tijd gehad heeft. Wat begon als een alternatief voor Android op mobiele telefoons werd de laatste jaren geheroriënteerd naar routers en andere slimme toestellen. De gebrekkige meerwaarde van het besturingssysteem ten opzichte van wat reeds verkrijgbaar was doet het OS echter de das om.
Naast smartphones en routers probeerde een team van minstens 50 mensen het OS ook op streamingapparatuur en gewone computers te zetten. Dat bracht wisselend succes op, waardoor “ongeveer 50” werknemers nu zonder werk zitten. Dat betekent echter niet dat Mozilla de markt van IoT-applicaties helemaal opgeeft: het bedrijf stopt met onderzoek naar commercialiseerbare toestellen en zal zich in de plaats richten op het ontwikkelen van nieuwe technologie.
Geflopt experiment
In 2015 gaf Mozilla smartphones reeds op. Firefox OS bleek allesbehalve een succesvolle vervanger voor het eveneens op Linux gebaseerde Android. Het bedrijf richtte zich dan op slimme en verbonden toestellen, in de hoop toonaangevend te zijn op vlak van privacy voor gebruikers. Ook hier bleek de meerwaarde slechts minimaal, wat leidde tot een platform dat maar zelden werd aangewend. Nu, twee jaar later, beseft Mozilla dat ook die poging op niets uitdraait.
Nochtans was Firefox nog maar een kleine vier jaar oud. In 2013 zette Mozilla voor het eerst Firefox OS op smartphones; voornamelijk op goedkopere modellen die werden verkocht in opkomende markten. Het besturingssysteem was licht en snel, dankzij de nadruk op webapps in plaats van echte apps die volledig werken vanop het toestel waarop ze geïnstalleerd werden.
Proberen
Vandaag leeft Firefox OS nog voort in gereduceerde vorm, vermomt als een Android-app. Wie die download en op zijn smartphone zet, krijgt een idee van hoe het besturingssysteem origineel aanvoelde. Je kan de app hier downloaden. De app fungeert min of meer zoals een ‘custom launcher’ die de standaard lay-out van je toestel (tijdelijk) vervangt. Wanneer je opnieuw wilt overschakelen naar je oude lay-out, kan dat via de instellingen.