Nieuws

‘Onhackbaar’ computersysteem telt stemmen vanaf volgende verkiezingen

Vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen alle stemmen geteld worden door Martine. Het computersysteem zou volgens minister Jambon onhackbaar zijn.

Tijdens de Belgische gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zullen alle stemmen voor het eerst elektronisch worden geteld. Om te voorkomen dat hackers de resultaten kunnen beïnvloeden, maakt de regering gebruik van een nieuw softwaresysteem, Martine genaamd. Martine zou nagenoeg onhackbaar zijn, zo schrijft De Morgen.

Gehackte resultaten

Gehackte verkiezingsresultaten zijn de dag van vandaag een onderwerp dat veel in de kijker komt. Rusland wordt er bijvoorbeeld van verdacht de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen in het voordeel van Donald Trump te hebben beïnvloed. De Russen zouden verantwoordelijk zijn voor de gelekte e-mails van de democratische partij, waarbij Hillary Clinton een hoop imagoschade leed.

Ook onze noorderburen hebben problemen ervaren bij verkiezingen door hackers. Het computersysteem dat bij de Nederlandse verkiezingen werd gebruikt zou meerdere lekken bevatten, waardoor het land zich vorig jaar genoodzaakt zag om niet langer gebruik te maken van digitale stemmethodes. Ook de software die de stemmen optelt, werd recent afgeschaft.

Martine

De Belgische overheid denkt een computersysteem te hebben ontdekt dat wel bestand is tegen gevaren van buitenaf. Vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 zal Martine onze stemmen tellen, ongeacht of de stemmen met potlood en papier of elektronisch werden uitgebracht. Dit computersysteem zou nagenoeg onhackbaar zijn, als we minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon mogen geloven. “Martine verzamelt, berekent en publiceert de resultaten op een website,” legt Jambons woordvoerder aan De Morgen uit. “Zeg nooit nooit, maar in principe is hacken onmogelijk.”

Een groot deel van de veiligheid van Martine zit hem in de transparantie. Alle resultaten worden publiek gemaakt, tot op het niveau van de stembureaus. Aangezien de mensen die in de telbureaus werken alle resultaten kunnen nakijken, is er voor hackers geen ruimte om hun snode plannen uit te voeren, zo redeneert Jambon.

“Niets is onhackbaar”

Ronald Prins van Fox-IT weerlegt deze beweringen echter. Hij denkt dat ieder computersysteem gehackt kan worden. “Er kan een acceptabel niveau van beveiliging worden bereikt, maar hiervoor dienen onder andere zware fysieke maatregelen genomen te worden. Nederland heeft daarom besloten dat de systemen te complex en te duur zijn,” weet Prins.

Wel vindt Prins dat bij sommige toepassingen het beveiligingsrisico dat digitalisering met zich meebrengt het risico waard is. Verkiezingen horen volgens hem niet tot deze groep. “Je wilt nooit discussie hebben als het gaat over de uitslag van een verkiezing,” vindt hij. “Je ziet daarom dat veel landen die hun stemprocedure hadden gedigitaliseerd hier later op terug komen. Wanneer je nakijkt welke winst je kan halen door verkiezingen te digitaliseren, is het moeilijk te vinden wat de voordelen zijn.”

 

BeveiliginghackMartinestemmenverkiezingen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken