Pulse: Ook WhatsApp wordt Snapchat-kloon en EU nog steeds bezorgd over privacy in Windows 10
In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.
1. EU nog steeds bezorgd over privacy in Windows 10
De Europese privacywaakhonden, verzameld in de Article 29 Working Party, maken zich nog steeds zorgen over de privacy-instellingen in Windows 10, zo schrijft Reuters. De groep schreef Microsoft vorig jaar al aan om zijn zorgen over de expresinstellingen bij de installatie van Windows 10 uit te drukken en vroeg meer duiding over de manier waarop persoonlijke gegevens worden verwerkt, bijvoorbeeld voor advertentiedoeleinden. Hoewel Microsoft heeft aangegeven enkele aanpassingen te zullen doorvoeren, blijft de Working Party bezorgd of dat wel voldoende is. Microsoft toont gebruikers weliswaar een nieuw installatiescherm met vijf opties om de mate van dataverwerking te beperken of volledig te blokkeren, maar de gebruiker zou nog onvoldoende worden geïnformeerd over waar zijn gegevens voor gebruikt zouden worden.
2. Ook WhatsApp wordt Snapchat-kloon
Je zou bijna gaan denken dat Snapchat-baas Evan Spiegel bijklust als productontwikkelaar bij Facebook. Nadat kopieën van Snapchat-functionaliteit reeds in Facebook, Instagram en Messenger opdoken, is nu ook WhatsApp aan de beurt. De applicatie krijgt zijn eigen ‘Stories’-functie waarmee gebruikers via foto’s een dagboek kunnen delen dat 24 uur zichtbaar blijft. De functie wordt wereldwijd uitgerold naar gebruikers op Android, iOS en Windows Phone. Volgens WhatsApp is het een terugkeer naar de roots van de app, die oorspronkelijk begon als platform om statusupdates met je vrienden te delen. Vanuit Facebooks standpunt lijkt het vooral een strategische zet om de groei van Snapchat, dat naar een beursgang toewerkt, af te remmen.
3. Xiaomi gaat eigen mobiele chipset lanceren
Er is weinig concurrentie op de markt van mobiele chipsets, zeker in het premium segment waar de meeste spelers afhankelijk zijn van Qualcomm. Dat is potentieel gevaarlijk. Dat lijken ze ook bij Xiaomi te beseffen. Het Chinese smartphonemerk maakte op Weibo bekend dat het tijdens het Mobile World Congress in Barcelona volgende week zijn eigen “Pinecone”-chipset voor mobiele toestellen gaat aankondigen. Hoewel er nog niet veel bekend is over de nieuwe chipsets, was de ambitie van Xiaomi geen geheim. Pinecone Electronics werd in november 2014 reeds door Xiaomi opgericht om eigen chipsets te ontwikkelen.
4. Nieuwe generatie iPads verwacht in maart
Het ziet er naar uit dat we ons in maart aan een nieuwe generatie iPads mogen verwachten. Dat bericht het Japanse Macotakara. Tijdens een Apple-event zouden we nieuwe iPad Pro’s te zien krijgen in verschillende formaten: 7,9 inch, 9,7 inch, 10,5 inch en 12,9 inch. Als die geruchten kloppen zou niet alleen de iPad mini een Pro-versie krijgen, maar komt er ook een volledig nieuwe versie bij met een 10,5 inch schermdiagonaal. Daarnaast zou Apple ook van plan zijn om een 128 GB-versie van de iPhone SE te lanceren, samen met een rode versie van de iPhone 7 en 7 Plus. Macotakara is gewoonlijk betrouwbaar wat Apple-geruchten betreft, maar het is nog altijd geen garantie dat deze producten effectief zullen worden gepresenteerd. Dat zullen we pas volgende maand weten.
5. Opvolger Microsoft HoloLens komt in 2019
Hoewel de HoloLens het nog altijd niet tot consumentenproduct heeft geschopt, werkt Microsoft wel al aan een opvolger. Die zou in 2019 beschikbaar moeten zijn. Het zou volgens Thurrott.com technisch gezien over een derde versie van de bril gaan. Versie twee zou door Microsoft aan de kant zijn geschoven. Hoe de nieuwe HoloLens er uit zal zien, is op dit moment niet duidelijk. Het is aannemelijk dat de bril kleiner zal worden, terwijl rekenkracht en batterijleven worden verbeterd. Hopelijk wordt ook de field of view uitgebreid. Dat is het voornaamste struikelblok voor de huidige versie.