Intel lanceert Atom-processor met 16 rekenkernen
Intel maakt van 2017 gebruik om de kaarten grondig door elkaar te schudden. Tik tok werd afgevoerd, PAO heeft nooit echt bestaan en Pentium werd plots terug relevant voor desktopcomputers. Gisteren verraste Intel opnieuw met de Atom C3000.
Atomprocessors zijn doorgaans zuinige en eerder goedkope chips voor mobiele toestellen. Menig Windowstablet draait op een Atom-chip. De dingen maakten hun beloftes echter niet waar zodat Intel zich vorig jaar gedwongen zag het gros van zijn mobiele ambities op te bergen. Met de introductie van de nieuwste Atom-chip slaat de blauwe gigant plots een compleet andere richting in met wat ooit door het leven ging als een light line-up.
Hexadecacore
De C3000 is een 16-coreprocessor. Een chip met 16 rekenkernen is een zeldzaamheid, zeker voor Intel. Een klassieke Core i7-cpu voor de desktop heeft doorgaans vier rekenkernen en acht threads. Zelfs de Extreme-chips gericht op enthousiastelingen klokken af op tien rekenkernen. Enkel in de Xeon line-up schrikt Intel niet terug voor cpu’s van tien, 20 of zelfs 24 rekenkernen.
De Atom line-up heeft historisch gezien in beperkte mate ook een plaats in de (micro)server. In 2013 al lanceerde Intel enkele Atom C2000-chips met vier en zelfs acht rekenkernen speciaal voor deze markt. Tot 2017 kwamen er echter geen nieuwe server-Atoms meer bij. Met de C3000 blaast Intel de Atomchip met server-ambities nieuw leven in. De cpu heeft geen plaats in een tablet maar wordt vooral ontwikkeld met kleine servers en NASsen in het achterhoofd.
Xeon-allures
Om die ambitie kracht bij te zetten, deed Intel meer dan alleen het aantal rekenkernen opkrikken. De nieuwe Atom krijgt enkele trucjes van zijn Xeon-collega’s aangeleerd. Zo kan de chip overweg met virtualisatie en zitten er geavanceerde foutcorrectiesystemen ingebouwd. De C3000-cpu’s komen niets te vroeg. De oude Atom C2000-cpu’s kregen recent te maken met hardwareproblemen waardoor servers die er mee uitgerust waren konden crashen. De nieuwe Atom C3000-chips moeten in de tweede helft van 2017 op de markt komen.