Pulse: Gehackte knuffelberen en weg met de camerabult
In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.
1. Gamecultuurpreservatie
Het zal niemand verbazen dat er organisaties zijn die games verzamelen voor het nageslacht. Zoals er musea gewijd zijn aan postzegels of speelgoed, zo zijn er ook archieven die de geschiedenis van games documenteren. Een nieuwe nonprofit wil nog verder gaan: volgens de Video Games History Foundation moeten we eveneens de cultuur rond spelletjes preserveren. Reclame, magazines met reviews, verpakkingen, en zelfs ervaringen moeten volgens hen worden bewaard.
Het huidige project draait rond de lancering van Nintendo’s NES in de Verenigde Staten. Ze willen zo de sfeer kunnen weergeven waarin Nintendo de Amerikaanse kust bestormde, in de nasleep van de videogamecrash. Aan het hoofd van de organisatie staan Frank Cifaldi, een bekende journalist die eerder een website beheerde over onuitgebrachte games, Steve Lin, voormalig Google-medewerker en game-archivist, en Chris Melissinos, de curator van de gametentoonstelling in het beroemde Smithsonian-museum.
2. Slimme knuffelbeertjes geven kindergeheimen prijs
CloudPets, de slimme teddyberen waarmee kinderen kunnen communiceren met hun ouders, blijken extreem hackbaar. De knuffelberen van fabrikant Spiral Toys slaan veel informatie op in een online database, waaronder de boodschappen van kinderen aan ouders, geboortedata en meer. Die database blijkt zo slecht beveiligd te zijn, dat zowat iedereen aan de gegevens kan. De volledige database werd zelfs even gegijzeld in ruil voor losgeld, maar daar ging de fabrikant blijkbaar niet op in. Spiral Toys geeft voorlopig geen reactie en het is niet duidelijk wat er zal gebeuren met de knuffelberen.
3. Uber negeerde de wet in zelfrijdend experiment
Nog niet zo lang geleden voerde Uber experimenten uit met zelfrijdende wagens. Het was een gigantische flop, met onder meer wagens die zomaar door rode lichten reden en daarbij levens op het spel zetten. Nu blijkt dat de experimenten gebeurden zonder vergunning. Uber was zich daar maar al te goed van bewust en weigerde zichzelf in regel te stellen, zelfs nadat het herhaaldelijk waarschuwingen kreeg. In een kluwen van rechtszaken probeert Google ondertussen deze experimenten volledig stop te zetten. Het verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje.
4. Mozilla koopt Pocket
Pocket, de dienst die ooit begon als plug-in voor Firefox, wordt overgenomen door Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox. Pocket bestaat tegenwoordig als app om lange artikels op te slaan en later te kunnen lezen. Het kleine bedrijf zal blijven voortbestaan als onafhankelijke dochteronderneming, maar moet Mozilla ook voet aan grond geven op de mobiele markt. Sinds het geflopte Firefox OS weet het daar geen potten te breken, terwijl het op de computermarkt eveneens terrein verliest. Op de korte termijn zal er alleszins nog niet veel veranderen, zegt Pocket-baas Nate Weiner.
5. Weg met de camera-uitstulping
Sinds enkele jaren kampt bijna elke smartphone met een camera-uitstulping. Telefoons moeten steeds dunner en lichter worden, maar dat is niet echt positief voor de camera. Om goede foto’s te kunnen maken, heb je namelijk goede hardware nodig die nog steeds redelijk wat plaats inneemt. Oppo, de Chinese smartphonefabrikant, meent nu een manier te hebben om die uitstulping toch weg te werken.
Dankzij een nieuwe techniek zou je nog steeds een 5x optische zoom kunnen gebruiken. In theorie wordt het nu mogelijk om smartphones nog dunner te maken, zonder dergelijke uitstulpingen. Oppo heeft echter nog geen enkel nieuw toestel aangekondigd dat van de techniek gebruik gaat maken. We zullen dus niet meteen weten hoe goed Oppo in zijn opzet is geslaagd.