Nieuws

Paperlab-machine recycleert papier in je kantoor

Epson pakt op Cebit uit met zijn Paperlab: een toestel voor het grotere kantoor dat gebruikt papier ter plekke recycleert naar nieuwe vellen.

Epson toont zijn Paperlabmachine voor het eerst in Europa. Op Cebit demonstreert de Japanse printerreus een functioneel toestel dat voor onze neus gebruikt en bedrukt papier recycleert naar nieuwe vellen. Epson hoopt dat de machine er in de nabije toekomst voor zal zorgen dat de impact van printing en specifiek het papiergebruik op het milieu veel kleiner wordt.

Paperlab heeft momenteel nog het formaat van een compacte drukpers maar dat het toestel überhaupt bestaat is op zich al een succes. Epson introduceerde de machine eind vorig jaar in Japan na jaren onderzoek. In tegenstelling tot traditionele recyclagemethoden maakt Paperlabs geen gebruik van water, wat de impact op het milieu kleiner maakt.

Vezels

“Binnenin de machine wordt aangevoerd papier gedeconstrueerd tot vezels”, vertelt Dan Wogan van Epson. “De vezels zien er uit als wol en bevatten geen snipper informatie meer.” Volgens Wogan doet Paperlab zo dubbel dienst als een veel veiligere variant op een traditionele papierversnipperaar.

Omdat de grondstof van Paperlab uit bedrukt papier bestaat, moet de machine zuivere vezels scheiden van exemplaren met inkt. De inkt geeft de vezels een ander gewicht waardoor ze met de hulp van centrifugale krachten eenvoudig te scheiden zijn. Wogan: “Het afval is erg beperkt. Na drie dagen draaien zorgt Paperlab voor ongeveer een winkelzak aan afval.”

De machine is in staat ongeveer 80 procent van het ingevoerde papier om te vormen tot nieuws vellen. Om dat percentage te halen, heeft Paperlab wel een constante invoer van vers papier nodig. “De papiervezels worden na iedere doortocht door de machine zwakker”, weet Wogan. “Je kan een zelfde papiervoorraad dus niet eindeloos recycleren.”

Het duurt ongeveer drie minuten na de start van het proces alvorens Paperlab een eerste nieuw vel papier uitvoert. Hoe dik dat vel is, welke kleur het heeft en zelfs de geur er van, kan je met de machine bepalen. Zo is het mogelijk om een berg afgedrukte Excel-sheets om te zetten in een dik rood papier om visitekaartjes op te drukken.

Weg met transport

De grootste impact van het milieu komt volgens Epson niet van het gebruik van een droog recyclageproces, maar door het overbodig maken van transport. In een traditionele levenscyclus gaat een blad papier per vrachtwagen van fabriek naar verkoper en vervolgens met een nieuwe vrachtwagen van verkoper naar kantoor Daar wordt het papier bedrukt, gebruikt en eventueel versnippert alvorens het opnieuw in een container terechtkomt en wordt afgevoert naar een opslagcentrum. Tot slot gaat het verzamelde papier een laatste keer de vrachtwagen op naar het recyclagecentrum. “Met paperlabs kan een blad bedrukt, gerecycleert en opnieuw bedrukt worden binnen enkele minuten, zonder dat het papier het gebouw uit moet”, vertelt Wogan.

Op termijn wil Epson Paperlab zo compact maken als een flinke kantoorprinter. De droom van de fabrikant is een Paperlab-machine zij aan zij met een printer. Voorlopig is Paperlab een industrieel toestel dat alleen een plaats zal vinden in kantoren van grote bedrijven of overheden. “De verkoop van Paperlab-machines zal in de herfst van 2018 in Europa van start gaan”, geeft Epson-president Minoru Usui ons nog mee.

Milieuvriendelijke printer

De ontwikkeling van de machine past in Epsons plan om zijn eigen impact op het milieu tegen 2050 met 90 procent naar omlaag te halen. Het bedrijf kijkt daarmee niet alleen naar de fabricage van de eigen producten maar ook naar alles wat daar in het gebruik bij komt kijken, zoals papier in het geval van printers. In de marge van de grote Paperlab-onthulling kondigt Epson op Cebit nog een nieuwe kantoorprinter aan die in die visie past. De WorForce WF-C869RDTWF is een grote kantoorprinter die met de hulp van grote inktzakken tot 84.000 pagina’s kan printen zonder dat er onderdelen vervangen moeten worden. Dat bespaart bedrijven in vergelijking met andere inkjetoplossingen en vooral laser een heleboel afval.

cebit2017epsonpaperlab

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken