Nieuws

Vijf nieuwe subatomaire deeltjes ontdekt

Wetenschappers hebben vijf nieuwe ‘lijmachtige’ deeltjes ontdekt in CERN. Dankzij deze ontdekking kunnen ze mogelijk een periodieke tabel van subatomaire partikels opstellen.

De ontdekking werd gedaan in het CERN met behulp van de Large Hadron Collider, de ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van Genève. De vijf deeltjes werken op elkaar in door kernkrachten en worden ‘lijmachtig’ genoemd omdat ze meer inzicht bieden in hoe quarks samenbinden. In tegenstelling tot vorige berichten gaat het niet om een toevallige schommeling in de data maar zijn er effectief nieuwe deeltjes waargenomen.

Periodieke tabel

Wetenschappers werken momenteel aan een periodieke tabel voor subatomaire deeltjes, waarop attributen zoals kleur en lading van deze elementaire deeltjes worden getoond. Deze tabel zou een ware doorbraak zijn in de fysica, ook al is dit een werk van decennia. Het zou fysici in staat stellen om bepaalde domeinen, zoals telecommunicatie, beter te begrijpen.

“Het standaardmodel van de deeltjesfysica zit heel rationeel in elkaar. We kunnen wel beschrijven hoe het ineen zit, maar we begrijpen niet helemaal hoe het juist werkt”, aldus fysicaprofessor William Trischuk van de Universiteit van Toronto. “Fysica is uiteindelijk een observatieve wetenschap. Deze ontdekking is dus belangrijk om meer inzicht te krijgen in het standaardmodel.”

Welke taak rest nu voor fysici? De kwantumgetallen van deze nieuwe partikels bepalen. Deze getallen worden gebruikt om kwantumeigenschappen van een bepaald partikel te identificeren. Het zou wetenschappers in staat stellen te onderzoeken hoe baryonen, subatomaire deeltjes die bestaan uit drie quarks, ineen zitten. Het zou hen ook iets meer leren over tetraquarks en pentaquarks.

Meer kan je lezen in deze paper en op de site van CERN.

cernlarge hadron collidervijf partikelsWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken