Nieuws

SpaceX schrijft geschiedenis met geslaagde landing van gerecycleerde raket

Vandaag is een grote doorbraak in de ruimtevaarttechnologie. Door een gebruikte raket te lanceren kan SpaceX een derde van zijn kosten terug opvissen.

SpaceX is erin geslaagd om een herbruikbare raket veilig te doen landen. Na meer dan twee jaar experimenteren stuurden ze in Florida (Cape Canaveral) een eerder gebruikte raket voor de eerste keer de ruimte in, wat meteen een schot in de roos was.

De Falcon 9 landde op een droneschip dat dobberde in de Atlantische Oceaan. De vorige lancering vond plaats tijdens een missie in april vorig jaar, waarbij het de taak kreeg om het internationale ruimtestation ISS opnieuw te bevoorraden. Het was toen de eerste raket die succesvol landde op zee, op een droneschip, en de tweede die na de lancering onaangeroerd bleef. De eerste raket staat tentoongesteld in het hoofdkwartier van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf in Californië. Tot nu toe waren acht van de dertien pogingen gelukt en was de tijd dus rijp om zo’n ruimtetuig te herlanceren.

Revolutie in ruimtevaarttechnologie

Deze missie is een belangrijke doorbraak voor SpaceX. Met hun gerecycleerde raketten kunnen ze tot 30 procent van hun kosten heropvissen. Nu moet er voor elke lancering een nieuwe raket gebouwd worden. Aangezien deze test succesvol was, is er ook een tweede herlancering gepland. Van een derde is er nog geen weet, maar het zou ons niet verwonderen mocht die ook plaatsvinden.

https://www.youtube.com/watch?v=KqTmwvqSsfg

CEO Elon Musk verscheen kort na de landing op de livestream die onder andere op Facebook te volgen was. “Vandaag is een revolutionaire dag in de ruimtevaarttechnologie. We zijn erin geslaagd om de orbitale trap van een booster,  het duurste deel van een raket, terug de ruimte in te sturen. Het duurde ons vijftien jaar en we hebben heel wat hindernissen overbrugd, maar ik ben ontzettend trots dat mijn team erin geslaagd is om zo’n belangrijke missie tot een goed einde te volbrengen. Dit is een historische mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart.”

Niet elk deel van de herbruikbare raket wordt terug opgevist. Het behoudt enkel de eerste en belangrijkste trap, het deel dat de hoofdmotoren en de grootste benzinetank bevat. Enkele minuten na takeoff splitst deze trap zich af van de top van de raket en maakt het een gecontroleerde afdaling terug naar aarde, oftewel op een droneschip, oftewel op het vasteland.

Derde lancering

De vracht van de Falcon 9 bevatte een communicatiesatelliet van het Luxemburgse SES SA. Het was heel gul van SES SA om hun nieuwe satelliet te riskeren in deze missie, maar het is niet de eerste samenwerking tussen deze twee bedrijven. SES SA was namelijk de eerste klant ooit van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf. SpaceX beloofde, bij wijze van bedanking, om bij een succesvolle landing een deel van de raket aan hen te schenken. Nu mogen ze dus pronken met een deel van deze memorabele raket.

SpaceX heeft alvast bewezen dat ze gerecycleerde raketten terug kunnen afschieten. Zeker nu blijkt dat de Falcon 9 in één geheel is geland, kan het tuig klaargestoomd worden voor een derde lancering. Maar vooraleer een raket opnieuw de lucht in kan gaan, moet ze geïnspecteerd, gerenoveerd en getest worden, om te verzekeren dat ze een veilige ruimterit maakt. Dat kan een tijdje op zich laten wachten, want bij de Falcon 9 duurde het vier maanden om het ruimtetuig klaar te stomen. Het ruimtevaartbedrijf zet alvast alle middelen in om deze werktijd te verminderen.

elon muskfalcon 9ruimtevaartspacexWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken