Europees Hof verbiedt mediaspelers met illegale streamingdiensten
Mediakastjes met illegale streamingapplicaties gaan voor de bijl. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak tegen Filmspeler.nl. Copyright-waakhond Brein daagde de Nederlandse webshop voor de rechtbank.
[related_article id=”214591″]Eigenaars van een Chromecast, NVIDIA Shield TV of Apple TV hoeven zich geen zorgen te maken. Daarop kan je ook illegale video-inhoud streamen, maar zij bevatten geen voorgeïnstalleerde applicatie die dit mogelijk maakt. Enkel mediastreamers waarop je niets hoeft in te stellen komen in aanspraak. Vaak draaien deze kastjes op Linux of een aangepaste versie van Android met een open-source videospeler zoals Kodi.
Ook gebruikers onwettig
Filmspeler.nl verkoopt streamingapparaten zoals de Mediaplayer X9 waarop je meteen toegang hebt tot bijvoorbeeld gratis sportwedstrijden. Volgens Stichting Brein kan dit niet door de beugel. Het Europees Hof geeft hen gelijk en oordeelt dat de apparaten een inbreuk zijn op het auteursrecht.
De webshop hoeft nog niet meteen hun biezen te pakken. De streamingkastjes worden niet meteen uit de verkoop gehaald. De uitspraak gaat eerst terug naar de Nederlandse rechter, en die zal moeten oordelen over een eventuele schadevergoeding. Niet alleen de verkoper, maar ook de gebruiker is trouwens illegaal bezig. Het Europees Hof deed eerder al een uitspraak over illegaal downloaden, maar nu geldt dat dus zoals verwacht ook voor streaming.
Piratenjager
Stichting Brein is niet aan zijn proefstuk toe: in 2015 zat de waakhond achter individuele gebruikers van de notoire streamingdienst Popcorn Time. “We gaan ook andere verkopers van dit soort apparaten een halt toeroepen”, aldus Tim Kruik van Sitchting Brein. “Aan klanten stellen we voor om hun geld terug te vragen. Nu blijkt dat het gebruik van de kastjes in strijd is met de wet, kunnen ook zij een schadevergoeding oplopen.”
Als je er een in je bezit hebt, moet je je momenteel nog geen zorgen maken. De jacht is nog niet geopend. De Nederlandse piratenjager heeft voorlopig geen plannen om individuen aan te pakken. Daarvoor heeft Brein immers de medewerking nodig van internetproviders, maar die zweren trouw aan de privacywet. Blaffende honden bijten niet, maar toch ben je voorlopig beter op je hoede.