HPE bouwt computer met 160 terabyte aan geheugen
Hewlett Packard Entreprise (HPE) heeft een nieuw prototype klaar van The Machine, een project waarmee het de fundamenten van de computer grondig door elkaar wil schudden. Het prototype beschikt over 160 terabyte aan geheugen en luidt een nieuwe fase in op de route naar een mogelijke commercialisatie van HPE’s visie. Het systeem vestigt ook meteen een wereldrecord: het is ‘s werelds grootste single-memory computer, waarbij je geen onderscheid hebt tussen RAM en opslagruimte.
Geheugen als spil
Met het The Machine-project wil HPE een computer bouwen waar de kern niet de processor is, maar het geheugen. Memory-driven computing noemt het bedrijf die radicale aanpassing. Waarom het huidige concept van de computer omgooien? Men botst stilletjes aan op de limieten van processors. De wet van Moore is definitief ten ruste gelegd, de verbeteringsmarges die men haalt door het verkleinen van transistors op chips krimpen. Om nog verdere grote vooruitgang te boeken in computersnelheid gelooft HPE dat het hele concept van de computer herdacht moet worden.
Het bedrijf focust zich hierbij vooral op de baten die dat kan leveren voor de bedrijfswereld en de analyse van big data. Er zitten niet meteen consumententoepassingen in de pijplijn, al kunnen die er uiteindelijk nog altijd komen als HPE er in slaagt zijn innovatieve project te commercialiseren.
Oneindige reserve
Vorig jaar wist HPE al aan te tonen dat zijn concept levensvatbaar was en gaf het ontwikkelaars ook al de eerste tools om zelf iets met The Machine te doen. Het project staat echter nog altijd in zijn kinderschoenen. Het recente prototype moet aan de buitenwereld tonen dat er vooruitgang wordt geboekt. “Op basis van het huidige prototype verwacht HPE dat de architectuur gemakkelijk te schalen zal zijn naar een exabyte single-memory systeem en, meer dan dat, naar een bijna oneindige geheugenreserve,” stelt het bedrijf. Ten vroegste in 2025 zullen er commerciële producten beschikbaar zijn die voortvloeien uit het innovatieve onderzoeksproject van HPE.
https://www.youtube.com/watch?v=AE5VitamCEQ