Nieuws

Lek legt Facebooks censuurregels bloot

Meer dan honderd gelekte documenten geven voor het eerst een inkijk in Facebooks censuurbeleid. De conclusie is niet onverwacht: het is zelf nog op zoek naar een goede balans.

Een lek legt alle censuurregels van Facebook bloot. Het gaat om meer dan honderd documenten die bij de Britse krant The Guardian terechtkwamen en uitgebreid detailleren hoe het sociale medium omgaat met gevoelige inhoud. Facebook heeft het daarin duidelijk moeilijk met het vinden van een werk- en leefbaar evenwicht. Aangezien het platform actief is over de hele wereld, moet het rekening zien te houden met verschillende culturen en sociale regels.

Vrije meningsuiting

Facebook beweert steeds het recht op vrije meningsuiting te verdedigen, maar tegelijk neemt het de rol op zichzelf om zijn gebruikers ‘te beschermen’ van content die het zelf onaanvaardbaar acht. Daarnaast leggen overheden steeds vaker druk op het medium om bepaalde inhoud te censureren of verwijderen.

[related_article id=”214613″]

Uit de gelekte documenten blijkt onder meer dat Facebook gewelddadig taalgebruik toestaat, zo lang het geen geloofwaardige bedreiging betreft voor een persoon of groep. Die beschrijving is vaag en ongedefinieerd, voor interpretatie vatbaar. Bedreigingen aan politieke figuren worden al sneller geblokkeerd dan berichten aan andere personen. Woordgebruik dat moord suggereert, wordt dan weer gezien als ‘te generisch’ en zal niet zo snel worden verwijderd.

Komisch taalgebruik

“Veel gebruikers wenden zich tot gewelddadig taalgebruik in niet ernstige en komische contexten,” zegt Facebook in de documenten, waardoor ze geen gebruiksrichtlijnen schenden. Dat betekent evenwel dat de lijn vaak flinterdun is, en dat Facebook niet altijd gepast kan reageren.

Op het gebied van video’s en livestreams heeft Facebook eveneens wat speling ingebouwd, die opnieuw voor verwarring kan zorgen. Zo zijn beelden van brute sterfgevallen en zelfkastijding toegestaan als ze gemarkeerd werden als dusdanig en dienstdoen als bewustmaking van zaken als mentale problemen. Niet-seksuele dieren- of kindermishandeling wordt eveneens toegestaan als die beelden correct aangeduid zijn en ze dergelijke praktijken niet verheerlijken.

Naakte kinderen

Facebook laat bepaalde verontrustende beelden ook online als ze kunnen helpen met het opsporen van bijvoorbeeld een kind in nood. Bij zo’n beelden kan je je wel de vraag stellen waar de lijn wordt getrokken tussen informatie verstrekken en het beschermen van andere gebruikers.

[related_article id=”212233″]

Naaktbeelden vallen onder nog een ander gebied waar Facebook niet altijd raad mee weet. Vorig jaar verwijderde het platform bijvoorbeeld een internationaal bekroonde oorlogsfoto van een kind dat naakt over straat liep in Napalm net na een bombardement tijdens de Vietnamoorlog. Daar heeft het medium wel zijn lessen uit getrokken: beelden die ‘nieuwswaardig’ zijn, evenals handgetekende naaktbeelden onder het mom van kunst, zijn voortaan toegelaten.

Om de vele moeilijkheden de baas te kunnen maakt Facebook onder meer gebruik van slimme algoritmes. Die filteren automatisch ontoelaatbare content weg. Gebruikers kregen bovendien meer en duidelijkere opties om kwetsende content aan te geven. Tot slot wierf Facebook nog eens 3000 moderators aan die het medium handmatig schoon moeten houden. Die vullen de 4500 werknemers aan die reeds in dienst waren. Facebook probeert zich te wapenen in een digitale wereld, maar het mag duidelijk zijn dat het de magische formule nog niet heeft gevonden.

censuurguardianvrije meningsuiting

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken