Nieuws

Kaspersky verdacht van Russische banden: broncode moet onschuld bewijzen

De Amerikaanse overheid verdenkt Kaspersky Lab ervan samen te werken met de Russische overheid. Het bedrijf geeft de broncode van zijn producten vrij om deze verdenkingen van de kaart te vegen.

De Verenigde Staten verdenkt Kaspersky Lab,  een beveiligingsbedrijf uit Moskou, ervan samen te werken met de Russische overheid. Het Amerikaanse ministerie van defensie werd eerder al expliciet aangeraden om niet langer gebruik te maken van producten van het bedrijf en de FBI heeft recent Amerikaanse medewerkers van Kaspersky ondervraagd. In reactie op de beschuldigingen zegt Eugene Kaspersky dat hij de broncode van zijn producten wil delen met de Amerikaanse overheid en openstaat om te getuigen voor wetgevers van het land.

Geruchten

Kaspersky Lab moet al enige tijd opboksen tegen geruchten. Het bedrijf werd in de jaren 90 opgericht in Rusland door Eugene Kaspersky, die voorheen voor het Russische ministerie van defensie werkte. Veel concurrerende bedrijven beweren dat hij nog steeds banden heeft met de overheid en vinden dat het onwaarschijnlijk is dat zijn bedrijf volledig onafhankelijk is. De meeste succesvolle bedrijven uit Rusland worden immers gesponsord door de staat.

Ondanks het feit dat Kaspersky ten stelligste ontkent dat hij samenwerkt met eender welke overheid en dat er geen echte bewijzen zijn tegen het bedrijf, zijn deze geruchten tot bij de Amerikaanse overheid geraakt. Het Amerikaanse ministerie van defensie werd expliciet gevraagd om de producten van Kaspersky niet langer te gebruiken en sommige wetgevers suggereren dat het hele Pentagon van de software weg moet blijven.

Broncode

“Indien de Verenigde Staten het nodig vindt, kan ik de broncode tonen,” reageert Kaspersky op de beschuldigingen. “Verder staan we open om te getuigen voor Amerikaanse wetgevers. Alles wat ik kan doen om te bewijzen dat we ons niet kwaadwillig gedragen, wil ik doen.” Kaspersky wil bovendien een deel van het onderzoekwerk van zijn bedrijf naar de Verenigde Staten verhuizen om de geruchten de kiem in te smoren.

Hij geeft toe dat het onderwerp van gesprekken met overheden in het verleden al eens veranderde van defensie naar offensie, maar zegt hier nooit aan toe te hebben gegeven. “Ik stopte de gesprekken. Ik wil er zelfs niet over praten,” vertelt Kaspersky. “We blijven bij de ‘bright side’ en gaan nooit naar de ‘dark side’.” De gesprekken over hacking waar Kaspersky het over heeft, waren bovendien niet met Rusland, maar met andere landen.

Gevaarlijk precedent

Dat de Verenigde Staten een bedrijf dat niet van Amerikaanse bodem is zo viseert, is een gevaarlijk precedent. Zelfs critici van Kaspersky La bs zijn het niet eens met deze praktijken. Het zou Amerikaanse bedrijven immers een oneerlijk voordeel kunnen geven. Bovendien heeft de Amerikaanse overheid geen harde bewijzen om zijn beschuldigingen te staven. Het land kan op deze manier alle bedrijven uit andere landen beschuldigen van samenwerkingen met andere overheden. Amerikaanse beveiligingsfirma’s staan er bovendien om bekend nauw samen te werken met de National Security Agency (NSA) van de Verenigde Staten.

antivirusbusinesskasperskyruslandverenigde staten

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600