Nieuws

Ransomware is zeldzaamste vorm van malware op Windows

Ondanks dat het de grootste impact weet te maken, is ransomware de minst voorkomende variant van malware. Hoe kan dat?

Ransomware is de zeldzaamste variant van malware, zo blijkt uit een studie van AV-Test. Nochtans heeft het de afgelopen twee jaar veruit de meeste impact gehad op Windows-gebruikers. Er ging veel aandacht naartoe, terwijl gewone virussen, wormen en trojans veel vaker voorkomen en nog veel meer slachtoffers maken.

Onder meer Europol heeft ransomware recent aangeduid als meest prominente malwaregevaar. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat deze vorm van ransomware een direct invloed heeft op de portefeuille. AV-Test meent dat 2016 ten onrechte het jaar van de ransomware werd genoemd, terwijl er andere malwarevarianten een grotere sier maakten.

Agressief

Dat we het toch zo vaak over ransomware hebben, komt eveneens door de agressieve werkwijze van de kwaadwillige software. Daarnaast maakt ransomware heel vaak gebruik van de vele andere wormen en virussen om zich te verspreiden; er zijn gewoonweg minder varianten van ransomware nodig om succesvol te kunnen zijn.

Qua aantal valt het met ransomware dus wel mee, maar het aantal slachtoffers dat een enkele variant kan maken, doet een mens toch nadenken over zijn beveiliging. WannaCry was daar een goed voorbeeld van: plots was iedereen bezig met computerbeveiliging. Helaas waren er toch nog genoeg mensen die zich er niet veel van aantrokken, met als gevolg dat NotPetya twee weken geleden vrij spel kreeg.

Mac is de pineut

Ten slotte toont het onderzoek van AV-Test dat 2016 eindelijk het jaar was dat de productie van nieuwe malwarevormen vertraagde. Er werd maar liefst 15 procent nieuwe software minder gemaakt. Daarbij was 70 procent gericht op Windows en 5,6 procent op Android. Wel zagen Linux en Mac een enorme groei aan kwaadwilligaards die zich op hun platform richten: Linux zag de malwareproductie stijgen met 300 procent, terwijl dat voor Mac zelfs 370 procent was. Voornamelijk het Mirai-botnet is daar de schuldige van.

BeveiliginglinuxmacmalwareransomwareWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600