Hoe RED zijn holografische smartphone transformeert in een camera
De geschiedenis leert dat smartphonemakers beter voorzichtig zijn met de implementatie van modulaire technologie in smartphones, maar dat heeft RED niet tegengehouden om een erg ambitieus patent in te dienen dat de grenzen van modulariteit verkent.
Waagstuk
Het Amerikaanse bedrijf RED heeft zijn entree in de smartphonemarkt alvast niet gemist. Het stapt in de drukbevolkte arena van de Android-telefoons met de Hydrogen One, een toestel dat enkele opmerkelijke kenmerken herbergt. Daarbij weet vooral het holografische scherm heel wat aandacht naar zich toe te trekken, maar opmerkelijk is ook dat RED zich waagt aan een modulaire smartphone.
Het verleden heeft uitgewezen dat modulariteit niet meteen een succesformule is. Kijk maar naar het lot van Googles Project Ara of de LG G5. Zelfs de relatief geslaagde adaptatie bij de Lenovo Moto Z heeft lang niet iedereen weten te overtuigen van de voordelen van een modulair toestel, en de toepassing blijft al bij al erg conservatief – in weze zijn de Moto Mods weinig meer dan cases die je op een speciale manier vastklikt, al doen ze wel hun voordeel met specifieke connectoren om de koppeling tussen smartphone en Moto Mod te versoepelen.
Smartphone-lego
Maar RED liet zich door die wisselvallige geschiedenis dus niet afschrikken. In december 2016 diende het bedrijf een patent in dat een toepassing van modules beschrijft waarmee een smartphone quasi als een legodoos in een professionele camera zou kunnen veranderen.
Het eerste deel van het octrooi leest nog als een standaard modulair concept dat erg aan de Moto Mods doet denken. RED tekent de mogelijkheid uit van een smartphone waar je extra modules aan kan vastklikken. Het verschil met Lenovo’s implementatie is dat RED voorziet dat elke module dezelfde afmetingen zal hebben als de basis-smartphone en dat ze te stapelen zijn. Zo zou je bijvoorbeeld én een extra batterij en een camera-module kunnen aanbrengen op je smartphone.
Die modules zijn echter niet het einde van RED’s innovatieve concept. Wanneer je een smartphone hebt verbeterd met uitbreidingen, wil het bedrijf het ook mogelijk maken om bijkomende accessoires te koppelen die de smartphone in essentie omtoveren tot een compactcamera, waarbij de smartphone dan fungeert als de kern van het toestel. RED beschrijft en tekent zelfs de mogelijkheid uit om van een telefoon naar een schoudercamera te gaan voor het echte videowerk.
Toekomstmuziek?
Tot nut toe zijn er nog niet veel details bekend over de Hydrogen One, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat RED de visie die het uiteenzet in zijn patent helemaal heeft geïntegreerd in het uiteindelijke product. Daarvoor zijn de noodzakelijke aanpassingen iets te complex. Het is ook maar de vraag of gebruikers zullen willen investeren in dure uitbreidingen om hun smartphonecamera op te tillen naar een meer professioneel niveau, wanneer ze net zo goed een compactcamera kunnen aankopen. Het instapmodel van de Hydrogen One is al behoorlijk prijzig.
Wat we wel weten is dat het bedrijf een high-speed data bus zal gebruiken om uitbreidingen van de smartphone mogelijk te maken. Over het feit of je op termijn je Hydrogen One zou kunnen uitbouwen naar een professionele camera, heeft RED niets gelost.