Intel Xeon Scalable-processors maken servers tot 1,65 keer sneller

Met het Scalable Platform lanceert Intel een volledig nieuwe line-up van servercpu’s. De chips moeten alles van storage tot compute significant sneller en efficiënter maken.

 
Intel lanceert één van zijn belangrijkste nieuwe line-ups in lange tijd. Het hele Xeon-gamma wordt vernieuwd met een nieuwe indeling en meer dan 50 nieuwe chips. De Xeon Scalable-processors, zoals de Xeon-chips tegenwoordig heten, bestaan in verschillende smaakjes zodat er een geschikt exemplaar is voor elk mogelijk servergerelateerd scenario.
 
De Xeons zijn tot 1,65 keer sneller dan hun voorgangers. Ze kunnen tot vier keer meer virtuele machines ondersteunen en zijn in staat tot vijf keer meer transacties per seconde te verwerken dan vier jaar oude Xeon-cpu’s. De latency gaat met 70 procent naar omlaag en in de back-end van een 5G-netwerk maakt Intel zich sterk dat de processor 2,5 keer beter presteert voor belangrijke netwerktoepassingen.
 
Intel gaat met de nieuwe line-up de strijd aan met AMD, dat pas zijn eigen lijn van serverprocessors voorstelde. Het Epyc-aanbod van AMD is een stuk minder uitgebreid en het portfolio van Intel bevat de krachtigste chips, maar AMD’s aanbod is minder gesegmenteerd. Epyc-processors verschillen immers in prestaties, niet in features. Intel deelt de hele line-up op in vier categorieën: Bronze, Silver, Gold en Platinum. Iedere categorie is gericht op een specifieke type gebruiker. Die specialisatie is een voordeel in bepaalde scenario’s. AMD Epyc biedt dan weer aanzienlijk meer pk’s per euro, wat voor de klassieke server als mooi pluspunt telt.
 

Eerste resultaten

[related_article id=”171098″] Intel heeft al een half miljoen Xeon Scalable processors verkocht in het kader van het early ship-program. Onder andere Google en Amazon hebben al servers met de nieuwe cpu’s aan boord. Venturebeat rapporteert dat vijf klanten die de hardware via het Google Compute Platform gebruiken 40 tot zelfs 100 procent betere prestaties optekenen. Telecomreus AT&T moet bijvoorbeeld 25 procent minder servers in een cluster bundelen om dezelfde werklast te bolwerken. Lenovo pakte een maand geleden uit met de MareNostrum4-supercomputer in Barcelona: een pareltje dat op plaats 13 in de top 500 van ’s werelds krachtigste supercomputers prijkt. Welke Xeon-processors dat beest aandreven, was toen nog geheim. Dat het exemplaren uit de nieuwe Scalable Platinum-reeks zijn, is intussen duidelijk.
 
Intel rolt de nieuwe line-up uit als onderdeel van een totaalverhaal. Naast cpu’s en chipsets levert team blauw ook accelerators (voor parallel HPC), de Optane SSD’s voor extra snelle opslag, en Omi-Path-connectiviteit. Met Omni-Path-verbindingen kan je verschillende processors aan elkaar koppelen om zo ee nsupercomputercluster te bouwen.
 

Moeizame strijd

De introductie van de nieuwe chips is een zware tegenaanval op AMD’s Epyc-reeks. Intel overdondert met de uitgebreide nieuwe line-up waaronder we ’s werelds krachtigste chips vinden, net als nette cijfers die klanten moeten overtuigen. AMD, dat nauwelijks aanwezig is in de datacenter-wereld, kan niet terugvallen op dergelijke cijfers van vroege klanten en zal het niet eenvoudig hebben om meer marktaandeel te veroveren. AMD moet concurreren op prijs. Op dat vlak ziet het er wel rooskleurig uit voor de roden. De AMD Epyc 7601 kost bijvoorbeeld ongeveer 4.200 dollar, terwijl je voor de gelijkaardige Intel Xeon 8176 8.000 dollar neertelt. We vermoeden dat die cijfers toch ook sommigen zullen aanspreken.
 
Eén ding staat vast: wie nieuwe processors zoekt om zijn servers aan te drijven, heeft keuze uit een enorm portfolio van ongezien krachtige processors, zowel van Intel als van AMD. Tijdens het schrijven van deze aankondiging rolde het eerste bericht over de commerciële beschikbaarheid van servers met de nieuwe chips al binnen: Dell EMC introduceert nieuwe PowerEdge-servers die gebruik maken van het Xeon Scalable-platform.
 

Voor de techneuten

De Intel Xeon Scalable-processors zijn gebakken op de 14 nm Skylake-SP-architectuur. Hoewel de meer dan 50 nieuwe chips soms sterk van elkaar verschillen, zijn er enkele belangrijke nieuwigheden te ontdekken die dit platform onderscheiden van zijn voorgangers. De AVX-512-instructieset zorgt voor een extreme prestatieboost wanneer applicaties voor vector floating point-operaties geoptimaliseerd zijn.
 
Het L2-cachegeheugen vergroot van 256 KB tot maar liefst 1 MB. Dat verkleint de kans op een cache-mis, wat een erg voelbare impact heeft op de snelheid van de chip. L3-cache bedraagt tot 38,5 MB. De Optionele Omni-Path-connector op de chips maakt ze dan weer ideaal voor HPC-systemen met een heleboel processors. HPC-bouwers kunnen de chips rechtstreeks aan elkaar linken met het interconnect-systeem.
 
De krachtigste chip uit de nieuwe line-up is de Intel Xeon Platinum 8180M. Die processor heeft een adviesprijs van 13.011 dollar. De chip heeft 28 rekenkernen goed voor 56 threads. De basiskloksnelheid bedraagt 2,5 GHz, met een turbo tot 3,8 GHz en een TDP van 205 watt.
 
De processor ondersteunt 1,5 TB aan DDR4-2666 RAM over zes kanalen. Daarnaast tekenen 48 PCIe 3.0-lanes present. Net als alle andere Xeons ondersteunt de processor AES-encryptie, trusted execution en MBE. AMD’s processors ondersteunen gelijkaardige functies.

 
//www.smartbiz.be/nieuws/171133/amd-gaat-intel-te-lijf-met-comeback-serverland/

analyticsbusinesscloudhardwareintelxeon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken