Nieuws

Musk: AI grootste bedreiging voor de mens

Voor we het goed en wel beseffen, worden robots slimmer dan ons. Daarom moeten we proactief handelen, aldus de ceo van Tesla en SpaceX. Een strakke regulering is volgens Musk essentieel.

Elon Musk roept de overheid op om de ontwikkeling van artificiële intelligentie te reguleren. Dat zei hij tijdens een meeting met meerdere Amerikaanse gouverneurs, zo meldt The Verge. Volgens de technologische cultheld vormt AI een fundamentele bedreiging voor de menselijke beschaving. Hij vergelijkt het bouwen van robots met ‘het oproepen van demonen’.

[related_article id=”211309″]

Sociale destabilisering

Volgens Musk is het vijf voor twaalf en moet er dringend sneller gehandeld worden. Hij vreest immers dat AI mogelijk slimmer kan worden dan de mensheid. De gevaren loeren dichter om de hoek dan we denken. “Ik blijf het zeggen: er is meer regulering nodig. Het lijkt zo ver weg, maar voor we het goed beseffen zijn robots in staat om mensen op straat te vermoorden. We moeten proactief zijn, want als we reactief handelen is het misschien te laat.”

Toch beschouwen de meeste mensen zijn standpunten als een banaliteit, omdat die bedreiging moeilijk te bevatten is. De Amerikaanse ondernemer vreest onder meer voor sociale destabilisering en massaal jobverlies, indien we niet snel ingrijpen. Hij voorspelt immers dat robots namelijk alles zullen doen.

In januari waarschuwde filosoof Nick Bostrom ons al voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. “Het is belangrijk dat wanneer we een AI vragen om X te doen, we heel erg goed definiëren wat X is.” De veiligste manier om een superintelligente machine te maken is, volgens Borstrom, om die machine te programmeren met een algoritme dat onze waarden en normen kan interpreteren. Zo kan het enkel optimaliseren binnen de parameters van wat wij als mensheid ook wenselijk vinden.

Neuralink

[related_article id=”213394″]

Het hoofd van Tesla en SpaceX werkt ook aan de ontwikkeling van AI. Eind maart richtte hij Neuralink op om biologische en digitale intelligentie dichter bijeen te brengen. Op termijn willen ze apparaten ontwikkelen die in het menselijke brein geïmplementeerd worden. Ze testen of het mogelijk is om ons brein te koppelen met een computer om bijvoorbeeld ons geheugen beter te maken. Nu dat hij zichzelf ook stort in de wereld van kunstmatige intelligentie, hoopt hij meer inzicht te verwerven om zo de machines een stapje voor te blijven.

Partnership on AI

Musk is niet de enige die zich zorgen maakt over de ontwikkeling van AI. Andere prominente figuren in technologieland zoals Microsoft-oprichter Bill Gates en fysicus Stephen Hawking wijzen al jaren op de gevaren van kunstmatige intelligentie. Technologiereuzen zoals IBM, Amazon, Alphabet en Microsoft vergaderen daarom over een verantwoorde ontwikkeling van artificiële intelligentie binnen het Partnership on AI. In het monsterverbond slaan de concerns de handen in elkaar “om mensen en maatschappij vooruit te helpen”, aldus het missiestatement op hun website.

artificiele intelligentiemuskspacextesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken