Sluwe hacker steelt 6,4 miljoen euro aan cryptomunten
Ethereum, een soort cryptovaluta, kende een gigantische geldroof. Een hacker is er namelijk in geslaagd om ongemerkt miljoenen dollars van startup Coindash te stelen. Dit sociaal handelsplatform maakt het gemakkelijker om Ethers, de cryptomunt binnen het Ethereum-netwerk, over te boeken. De cybercrimineel brak in de website binnen en paste zo het Ethereum-betaaladres aan. Zo kon de hacker ongemerkt miljoenen dollars naar eigen rekening loodsen.
Hack bevestigd
Coindash heeft de hack op hun website bevestigd en heeft zijn site tijdelijk offline gehaald. Het bedrijf hield een zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s), een soort crowdfundingactie waarmee je aandelen van een bedrijf koopt. In totaal maakten investeerders 43.438,45 van de cryptomunt over naar het verkeerde adres, wat neerkomt op ongeveer 6,4 miljoen euro volgens de huidige wisselkoers. Nadien zetten de hackers het geld over naar hun eigen rekening. Een simpele, maar lucratieve list.
Website has been hacked.
— ssv network 🤖💙 (@ssv_network) July 17, 2017
Er werd nog steeds 5,5 miljoen euro opgehaald voordat de hack plaatsvond. Minder dan vier minuten na de hack werd het incident al opgemerkt door Coindash, maar toen was het kwaad al geschied. De startup roept de gefopte investeerders op om dit formulier in te vullen.
Inside job?
“We willen eerst de tijd nemen om te kijken wat er precies is gebeurd”, zegt een woordvoerder van Coindash tegen Motherboard. “Nadien zullen we onze klanten zo snel mogelijk informeren en compenseren voor de geleden verliezen.” Het handelsplatform benadrukt om nog een tijdje te wachten om Ethers te sturen. “We worden nog steeds aangevallen.”
Gaat het wel echt om een hack, of was de inbraak opgezet spel? Op de sociaalnetwerksite Reddit speculeren gebruikers dat de eigenaars van Coindash met miljoenen dollars aan de haal gingen, terwijl ze de schuld steken op een fictieve, anonieme hacker. De investeerders zijn alvast furieus en eisen hun geld terug.
Ethers?
[related_article id=”211916″]De Ether is een cryptomunt, net zoals de Bitcoin. Ook deze digitale centen worden verhandeld volgens een netwerk, dat Ethereum wordt genoemd, vergelijkbaar met de blockchain. In de kern is dit gewoon een technologie die transacties vastlegt en die openbaar maakt. Niet enkel een geldoverschrijving, maar ook het versturen van een berichtje of het opslaan van een document wordt gezien als een transactie. In principe is er dus geen tussenpersoon nodig, want Ethereum zelf funceert als controle.
Je kan Ethers gebruiken als betalingsmiddel. Om die te verzenden en ontvangen, heb je wel een Ether wallet nodig. Toch is Ether meer dan cryptogeld: het is een crypto-equity. Je kan immers met Ethers ook contracten afsluiten of een berichtje sturen. Die toepassingen heten in het Ethereum-netwerk dApps, oftewel decentralized apps. Vergelijk Ethers dus eerder met een soort brandstof die het hele netwerk doet draaien.
Niet de eerste keer
Vorige week werd de grootste Ethereum-beurs van Zuid-Korea gehackt. Hoeveel buit de hackers toen maakten is niet bekend, maar het gaat in ieder geval om tienduizenden dollars. De hackers slaagden erin om in te loggen bij gebruikersaccounts en vervolgens hun Ethers over te boeken naar een andere rekening.