Adobe Flash gaat in 2020 op pensioen
Adobe stopt eind 2020 met de ontwikkeling van zijn browserplugin Flash. Die beslissing nam het softwarebedrijf in overleg met Google, Apple, Microsoft, Facebook en Mozilla. Door ontwikkelingen zoals HTML5 is Flash immers geheel overbodig gemaakt, aldus Adobe. De aankondiging liet al een tijdje op zich wachten, aangezien smartphones de plugin niet ondersteunen, vooral door het hoge energiegebruik en zijn beveiligingsproblemen.
Beveiligingslekken
Het internet is volwassen(er) geworden: websites worden steeds soberder en doen afstand van flashy banners en andere geanimeerde objecten. Dat niet alleen, maar Flash is zo lek als een zeef. Vaak werden beveiligingsproblemen aangekaart en misbruikt door cybercriminelen om computers te kapen. Daarom raadde het softwarebedrijf in 2015 zelf het gebruik van zijn plugin af. Inmiddels wordt Flash in de meeste browsers standaard geblokkeerd.
De ondergang van de flitssoftware begon in 2007 toen bleek dat iPhone de plugin niet ondersteunde. Steve Jobs, geestesvader van Apple, was immers fel tegen het gebruik van Flash op mobiel. Het zou immers een immense slokop zijn van stroom en te onveilig zijn. In Adobe besloot de Photoshop-fabrikant om de ondersteuning van Flash Player voor mobiele apparaten volledig stop te zetten. Ook in Chrome was de plugin niet meer standaard ingeschakeld. Daarnaast konden de video’s, animaties en onlinespelletjes enkel afgespeeld worden met een apart programma van Adobe. Voor de meeste browsers moest die apart worden geïnstalleerd. Vele software-ontwikkelaars bedankten vriendelijk en lieten de plugin links liggen.
Videorevolutie
In de beginjaren van het internet waren sites met bewegende beelden tergend traag. In 1996 bracht Adobe soelaas met Flash, waardoor het plaatsen van bijvoorbeeld een video veel gemakkelijker werd. Jarenlang was deze plugin de standaard voor animaties en browsergames. Nu pakt de plugin zijn biezen en wil het concern softwareontwikkelaars aanmoedigen om nieuwe, open technologieën te gaan ondersteunen. Flitsende websites zijn dus nog niet helemaal verdwenen: nieuwe technieken zoals HTML5 zijn niet alleen beter en veiliger, maar bovendien open source. Er is dus geen bedrijf meer die alleen de touwtjes in handen heeft, zoals bij Flash.
Browserondersteuning stopt
Volgens Google werd Flash steeds minder gebruikt in zijn browser. In 2014 bezocht vier op vijf Chrome-gebruikers nog dagelijks een website met Flash-elementen. Inmiddels is dat percentage gezakt naar 17 procent. De zoekgigant besloot dus na Adobe’s beslissing om de ondersteuning van de plugin tegen 2020 te stoppen. Ook Firefox mist de boot niet en zegt vaarwel aan de virtuele kermisattracties.