Google aangeklaagd voor onderbetalen vrouwen
Google komt nogmaals in opspraak voor seksisme. Drie ex-medewerkers van het bedrijf klagen de zoekgigant aan voor het consequent onderbetalen van vrouwen. Vrouwen krijgen minder loon dan mannen in soortgelijke functies en krijgen minder vaak promotie. De drie ex-medewerkers hopen met hun aanklacht alle technologiebedrijven wakker te schudden.
Aanklacht
De aanklacht van de drie vrouwen is een zogenaamde ‘class action-lawsuit’, wat inhoudt dat de aanklacht niet alleen namens hen geldt, maar voor alle vrouwen die sinds 2013 bij Google in dienst zijn geweest. Veel vrouwelijke werknemers van het bedrijf zouden al geïnformeerd hebben naar de aanklacht, maar krabbelen terug omdat ze schrik hebben voor represailles van Google.
Kelly Ellis, Holly Pease en Kelli Wisuri, de drie ex-medewerkers achter de aanklacht hopen met hun rechtszaak het loon dat ze hebben gemist tijdens hun dienstjaren bij het bedrijf te krijgen. Ook willen ze een bijkomende schadevergoeding.
Onderbetaald
Ellis, Pease en Wisuri hebben Google om soortgelijke redenen verlaten. Ellis werd in 2010 aangenomen als software ingenieur voor Google Photos en kreeg een niveau 3-positie. Een mannelijke software ingenieur die in hetzelfde jaar afstudeerde kreeg echter een niveau 4-positie toegewezen. Niveau 4-medewerkers krijgen een veel hoger loon en meer kans op bonussen en opslag.
“Ik was zo enthousiast om daar te werken. Ik wou Google echt het voordeel van de twijfel geven,” herinnert Ellis zich. Ondanks uitstekende evaluaties kreeg Ellis – in tegenstelling tot veel van haar mannelijke collega’s – echter geen opslag. Tegen de tijd dat ze toch promotie maakte, lag ze hopeloos achter op mannelijke Google-medewerkers.
Pease vertelt een soortgelijk verhaal. Zij werd in 2005 aangenomen en vorderde tot een senior manager die boven 50 software ingenieurs en verschillende product managers stond. Ondanks het feit dat ze meer dan 10 jaar ervaring had als netwerkingenieur werd ze in een niet-technisch carrièrepad geplaatst. Veel van de mensen die ze aanstuurde werden beloond met een technische job, terwijl Pease deze kans werd ontnomen.
“De twee interviewers van mevrouw Pease – allebei mannen – stelden geen enkele technische vragen en één van de interviewers nam zelfs niet eens de moeite om notities te maken van het gesprek,” staat de lezen in de aanklacht. Volgens Google had Pease echter onvoldoende technische kennis. Pease nam in 2016 uiteindelijk ontslag omwille van het gebrek aan technische opportuniteiten voor vrouwen binnen Google.
[related_article id=”171903″]
Onschuldig
Google ontkent alle beschuldigingen met klem. “Jobniveaus en promoties worden bepaald door strikte aanwervings- en promotiecomités en doorloopt verschillende nazichten om ervoor te zorgen dat geslacht geen bepalende factor is in deze beslissingen,” aldus Google.
Desondanks is het niet de eerste keer dat Google in opspraak komt voor soortgelijke feiten. Zo werd James Damore eerder dit jaar nog ontslagen nadat hij in opspraak kwam voor een interne memo waarin hij stelt dat Google diversiteitsbeleid te ver gaat. Bovendien vertelden ex-medewerkers van Google eerder al dat ze werden gediscrimineerd en lastig gevallen binnen het bedrijf. Hopelijk kan de huidige aanklacht een einde maken aan deze praktijken binnen alle grote technologiebedrijven.