Noord-Korea hackt Zuid-Korea en maakt oorlogsplannen buit
Noord-Koreaanse hackers zouden 235 gigabytes aan data gestolen hebben van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie, zo meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgens Zuid-Koreaans parlementslid Rhee Cheol-Hee zouden belangrijke militaire documenten gekaapt zijn, zoals een gezamenlijke oorlogsstrategie met de Verenigde Staten en een plan om de Noord-Koreaanse president Kim Jong-Un te vermoorden. Gegevens over belangrijke energiecentrales en militaire voorzieningen in Zuid-Korea zouden eveneens in handen van de tegenstander zijn gekomen, samen met details over de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van Amerika.
Welke data nog is buit geslagen, is voorlopig nog onduidelijk. 80 procent aan data (ongeveer 182 GB) moet nog onderzocht worden. Zeker is dat het actieplan met het nummer 5015 gestolen is. Dit zou een verdedigingsstrategie van Zuid-Korea en de VS omvatten tegen een mogelijke aanval van Noord-Korea. Daarin waren ook details vermeld over een procedure om Kim Jong-Un te vermoorden.
Alea iacta est?
Het Pentagon is alvast op de hoogte van de hack, zo vertelt het tegen Reuters. De hack zou plaatsgevonden hebben in september 2016. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil voorlopig nog niet reageren of er daadwerkelijk Amerikaanse gegevens gestolen zijn, maar volgens een woordvoerder van het Pentagon is de veiligheid van de Amerikaanse plannen gewaarborgd. Noord-Korea ontkent de hack tegenover Yonhap, en het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wenste niet te reageren.
[related_article id=”159934″]Al jarenlang zijn de buurlanden verwikkeld in een cyberoorlog. Volgens Zuid-Korea heeft zijn noorderbuur een team van ongeveer 6.800 hackers in dienst. Noord-Korea werd onder meer beschuldigd van de Sony-hack uit 2014. Toen werden 30.000 documenten en meer dan 173.000 interne mails gelekt. Ook werd het noorden beschuldigd van het hacken van kerncentrales van hun zuiderburen.